Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният литературен музей посвещава 14 февруари на любовта между Пенчо Славейков и Мара Белчева

| Интервю
Мара Белчева
Снимка: Национален литературен музей

Със специално събитие в къщата музей "Петко и Пенчо Славейкови“ в столицата ще се отбележи 14 февруари. Вечерта ще е под наслов "Аз слушам само твоите очи, как дивно ми говорят за живота” и ще е посветена на любовта между Пенчо Славейков и Мара Белчева. Тогава ще се открие и нова експозиция с лични вещи, преводи, ръкописи и писма на Мара Белчева, съобщи пред БНР директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов и припомни, че животът на родената в град Севлиево поетеса е белязан от поредица щастливи срещи и фатални загуби.

Ще прозвучат стихове за любовта, изпълнявани от български поети от различни поколения – Найден Вълчев, Недялко Йорданов, Маргарита Петкова, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Аксиния Михайлова, Иван Есенски, Добромир Банев, Красимира Макавеева, Калоян Христов. Вечерта ще е със специалното участие на композитора Хайгашод Агасян.

"Радвам се, че ще свържем нашето събитие с тази голяма любов, която започва през 1903 година", разказа Атанас Капралов.

"Пенчо Славейков е първият наш автор, предложен за Нобелова награда. Връзката му с Мара Белчева внася радост в дните му и се оказва страшно плодотворна в творчески план. 

Мара Белчева е една от най-образованите дами в тогавашното общество. Превеждала е от няколко езика. 

Това е едно много интересно време и се опитваме да запазим неговия дух".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.  


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42
Александър Димитров

Александър Димитров гостува в концерт на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" и неговият диригент Константин Добройков ни канят на концерт в зала "България" на 15 май от 19:00 ч. Към тях ще се присъедини виолончелистът Александър Димитров, който от години живее и работи в Германия. Заедно музикантите ще представят произведения от Марен Маре, Игор Стравински и Петерис Васкс.  Александър..

публикувано на 15.05.24 в 12:46
Проф. Адриан Георгиев

С концерт и конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина на специалност "Музика" в СУ

С тържествен концерт и с юбилейна конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на специалност "Музика" в СУ. Събитието се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проф. Адриан Георгиев, зам.-декан на факултета, обясни пред БНР, че за 30 години там вече има над 3000 завършили възпитаници. "Това са..

публикувано на 15.05.24 в 11:51
Константина Колева

"Сурова красота" - първа самостоятелна изложба на Константина Колева

"Сурова красота" - така се нарича самостоятелната изложба на художничката Константина Колева, която тя представя в музей "Борис Христов" в София.  Един оригинален творчески подход към образа и материала. "Сурова красота" - озаглавена е така, защото е посветена на индивидуалността и автентичността, която всеки носи в себе си. Тези..

публикувано на 15.05.24 в 10:23