Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимира Радулова: Във всяка картина е нещо от душата ми, частичка от мен!

Станимира Радулова
Снимка: Елена Цанева

В този епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е художничката Станимира Радулова, която след почти 19 години преживяни в Америка, вече се радва на много почитатели и не се оплаква от трудностите, а продължава да следва своя път.

Спомняте ли си "Слънчогледите" на Ван Гог или "Ирисите" в неговите картини? Никой отдавна не оспорва неговото място в изкуството, но през целият си живот казват, че той е продал само една единствена картина.

За разлика от Ван Гог художничката Станимира Радулова не иска да продаде дори и една от своите картини. “Във всяка картина е нещо от душата ми, частичка от мене. Как да ги продам?", пита Станимира. 

Посетителите на първата й самостоятелна изложба искаха да си вземат нещо от нейните ефирни и слънчеви къщи, цветя, пеперуди…В описанието на картините й имаше, всичко без цени. "Не се продават", казва Станимира и пази ревниво рисунките си. Може би е права. Трябват и близо 20 години, за да си повярва, да се престраши да покаже повече от няколко картини и да застане в центъра на вниманието. 

Родена в Шумен, завършила  гимназия със специалност - "Промишлен дизайн"  в Казанлък, Станимира Радулова след това учи в Шуменския университет, става член на Дружеството на шуменските художници, после живее и в Русе, преди да тръгне  да преследва мечтите и щастието си в  Америка. 

Станимира Радулова
Станимира, кога откри художника в себе си?

"Бях малка, когато рисуването беше част от мене и то ме търсеше. Или аз го търсех постоянно. И си спомням как моят дядо ми намери едни рисунки и каза: - "Ето, виж моето момиче какви работи си рисувала!" И съм била сигурно на 4-5 години. Но това сигурно за всяко дете се отнася. Всички деца рисуват. За мене преломът беше, когато започнах вече да ходя на уроци. Много исках да свиря на китара. И казах на майка ми и на баща ми: Искам да свиря на китара, искам да свиря на китара. Обаче уроците по-китара бяха доста по-скъпи от уроците по рисуване и така майка ми каза: "Хайде моето момиче, защото уроците по китара са доста по-скъпи, ти отиди да рисуваш!"

Но аз, ако не беше да ми хареса, нямаше и да продължа. Записах се та курсове в “Знаме на мира’, когато съм била 5 - 6 - 8 годишна и оттогава някак то си остана, разказа в "Закуска на тревата" Станимира Радулова.

"Към китарата се върнах преди 2 или 3 години в САЩ, когато и моето дете поиска  да свири на китара и тогава си казах, ами да. Сега ми е времето! И аз започнах да уча с нея и мога да изсвиря някое парче, но дотам".

Станимира Радулова

"Сега се връщам в годините назад и си давам сметка, че в годините, които съм учила и съм се развивала като художник не са малко. Завърших Художествена гимназия в Казанлък, Промишлен дизайн и се наричах дизайнер дълго време и си мислех, че нямам нищо общо с рисуването. Но впоследствие като завърших и Педагогика на изобразителното изкуство със специалност “Графика” и графиката толкова много ми харесваше и беше част от живота ми за дълго. 

Преподавах в училище такава паралелка в България, беше много хубав период, но като дойдох в Щатите си помислих, че рисуването е там на един етап, но аз трябва да продължа и да се науча, да комбинирам и да зная какво се случва и да рисувам и с компютър и всички нови технологии, които навлизаха. Така записах и завърших в Чикаго Арт института с графичен дизайн и сега се занимавам с графичен дизайн, разказа още Радулова за "Хоризонт".

"Акварелите са ми любимото нещо, което правя и обичам да си ги примесвам с моят начин на изразяване, като си добавям и графиката, която обичам да рисувам и слагам по едно туш перо отстрани на тия акварели.

Обичам акварела, защото нещата се случват, докато е мокър листът и приключват някак "между другото"..., каза още художничката.

"Богата съм, защото имам много хубави приятели около мене. Оградена съм с хора, които ме обичат и подкрепят, обичам си работата и съм богат човек, защото имам обичани хора около мене. Богатството не е да имаш 3 къщи пръснати из Щатите и още имоти, смята тя.

"Преди 3 дни си говоря с моята майка и тя ми казва - "Слушаш ли предаването “Америка - илюзии и реалност", защото леля ти Божанка  го слуша и там най-редовно говорят за българи, които са се реализирани в Щатите…по радио “Хоризонт". И аз си помислих, че трябва да ти го кажа на тебе, че има хора, които казват, че те слушат с голямо удоволствие, следят ти твоите изяви по БНР и очакват съботните срещи с ей такива като мен. И сега, леля Божанка я поздравявам и майка ми -  да са живи и здрави, сподели Станимира.

"Този път аз съм в това предаване и осъзнавам, колко е малък светът и колко близко могат да бъдат неща...."

Още в интервюто на Елена Цанева със Станимира Радулова в рубриката "Америка - илюзии и реалности". 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бистра Иванова

Бистра Иванова: Расизмът в Европа не може да се толерира

Днес - 30.04, от 18.30 часа в парка пред Народния театър се открива изложбата "Не на расизма в ЕС". Зад нея стои колективът на "Мулти култи", а автор на фотографиите е Красимир Димитров. Бистра Иванова раз каза пред БНР, че идеята за събитието се ражда след извършване на проучване върху връзката между речта на омразата и евроскептицизма.  "То..

публикувано на 30.04.24 в 14:28
Димитър Атанасов, историк

Димитър Атанасов: Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си

Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си. Това обясни пред БНР  Димитър Атанасов историк от Института по етнология и фолкористика с Етнографски музей към БАН.  Той е и куратор на мултимедийната изложба "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" която може да бъде видяна до 13 май в..

публикувано на 30.04.24 в 14:20
Анриета Жекова с първото издание (от 1933)
Гергана Димитрова - новото, с хелиогравюрите на Салвадор Дали

В чудния свят на безбрежност и мечти на "Алиса в Страната на чудесата"

На книжния пазар у нас излезе  "Алиса в Страната на чудесата"  в превод на  Лазар Голдман  и за пръв път у нас с илюстрации на  Салвадор Дали .  Художественото оформление на българското издание е дело на Милена Вълнарова. " Три години уговаряхме, за да ни дадат правата за илюстрации на Салвадор Дали , разказа в "Нощен Хоризонт"  Гергана Димитрова..

публикувано на 30.04.24 в 11:12

30 години от основаването на женски хор "Ваня Монева"

Днес в зала "България" ще бъдат отпразнувани 30 години от основаването на женския хор "Ваня Монева". За мен беше една сбъдната мечта да направим женски фолклорен хор, посочи пред БНР маестра Монева. "На 11 юли 1994 година се събрахме с първите 11 певици. Между тях бяха големите Надка Караджова, Павлина Горчева, Бойка Присадова и Янка Танева...

публикувано на 30.04.24 в 10:46
 Национална библиотека

Изложба в Националната библиотека представя книжовното наследство на българските католици

През тази година се навършват 350 години от смъртта на трима големи българи католици от 17-ти век – Петър-Богдан Бакшев, Петър Парчевич и Филип Станиславов, които умират през една и съща година – 1674 г. По този повод в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" в София беше открита изложба, свързана с книжовното наследство на..

публикувано на 29.04.24 в 12:11

В Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците

В навечерието на един от най-обичаните пролетни празници – Цветница, в Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците в галерия Арт Център. Над 100 творби на 54 автора привличат интереса на плевенчани и гостите на града. "Пролетният салон на плевенските художници е една традиционна изложба. В нея са поканени да участват обикновено всички..

публикувано на 28.04.24 в 07:34

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35