Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукашенко върна страната ни в сталинската ера, заяви беларуската опозиционерка

Светлана Тихановска пред БНР: Мнозинството беларуси подкрепят украинците и Украйна

"Беларус е важна за сигурността на целия регион"

Светлана Тихановска
Снимка: АФП

Лидерът на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска е в България. Тя ще изнесе публична лекция в Софийския университет "Свети Климент Охридски", ще разговаря с премиера Николай Денков и с министъра на външните работи Мария Габриел и ще участва в дискусия в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз по покана на председателя ѝ Кирил Петков.

Пред Ангел Григоров Светлана Тихановска заяви, че ще разчита на българския глас в Евросъюза и че бъдещето на Беларус е свързано с демократичните сили, а не с режима на Александър Лукашенко:

"Дойдох в България преди всичко, за да се запозная със страната. Много е жалко, че нашите народи знаят толкова малко един за друг. Чрез това интервю бих искала българският народ по-добре да почувства Беларус и това, с което се борим. Ще се срещна с министър-председателя и с министъра на външните работи. Също така ще изнеса публична лекция в Софийския университет за ситуацията в Беларус, за това как се борим срещу режима и за независимост на нашата страна". 

На политическо равнище за мен е много важно България като страна с глас в Европейския съюз да разбере, че бъдещето на Беларус е свързано с демократичните сили и че Лукашенко начело на страната е път към нищото. 

Като цяло в Беларус има два вида криза - политическа и хуманитарна. Хуманитарната се изразява в това, че вече четири години всеки ден в Беларус вкарват в затвора хора заради изразено мнение, абонамент в социалните мрежи, четене на независими медии и даже използване на беларуския език. 

Политическата криза се състои в това, че през 2020г. Лукашенко загуби изборите, узурпира властта и отказа да я предаде на друг човек. Той просто върна нашата страна в сталинската ера - репресии, гнет. Лукашенко въвлече нашата страна във война и стана съюзник на Путин, въпреки че едва 4% от беларусите подкрепят участието на Беларус в тази война. Мнозинството беларуси подкрепят украинците и Украйна. Нашите беларуси се борят рамо до рамо с украинците срещу руската империя, а беларуските дисиденти също помагат на украинците. 

Много е важно България и българското правителство да разбират стратегическата роля да Беларус в гарантирането на сигурността на целия регион. Защото без свободна Беларус ще има постоянна заплаха както за беларусите, така и за нашите съседи. Нужен ни е вашия глас. Убедена съм, че вашето правителство разбира, че демократична и свободна Беларус е в интерес не само на беларусите, но и на цяла Европа". 

Как е възможно да влияете на политическата ситуация в Беларус като се намирате извън страната?

"На политическата ситуация в Беларус влияе беларуският народ. За четири години с помощта на репресии Лукашенко така и не успя да убеди беларусите, че той е доброто, а свободна и демократична Беларус - лошото. Той толкова много се страхува от хората, че репресиите не стихват, за да не могат хората да говорят свободно. Той унищожи всички независими медии, всички организации бяха ликвидирани. В момента Беларус представлява политическа пустиня. След 2020г. беларусите, които напуснаха страната, а те са около 500 000, могат да бъдат по-свободни в действията и изказванията си. Като човек, когото беларусите избраха през 2020г. и беше признат за президент от демократичните страни, мога да защитавам интересите на своята страна и своя народ. 

Затова нашата стратегия е от една страна да оказваме максимален натиск над режима вътре в страната и отвън, а от друга страна - да подкрепяме беларусите, нашата национална идентичност и организациите, които продължават борбата с режима. Естествено, да помагаме на тези, които останаха в страната - семействата на политическите затворници, самите политически затворници и малките групи, които работят нелегално в Беларус". 

След смъртта на Алексей Навални съпругата му Юлия обяви, че ще продължи неговото дело. Тогава всички се запитаха дали Юлия Навалная не е руската Светлана Тихановска. Какво бихте посъветвала Юлия?

"Възхищавам се, разбира се, на смелостта и решителността на Юлия, защото тя знае, че работата ѝ е свързана с големи рискове и предизвикателства. Какво бих я посъветвала? Преди всичко да покаже, че работи за хората, че задачата й е да освободи руското общество от гнета на диктатурата. Навярно ще й е по-трудно, отколкото на нас беларусите, защото ние имаме консенсус за това кой е законно избраният лидер. Въпреки това опитите са обединение на опозицията в Русия трябва да продължат. 

Това, което е важно за нас беларусите, както и за украинците, е в преследването на своите цели и задачи за освобождението на Русия руската опозиция честно и открито да заяви, че няма да посяга на суверенитета на своите съседи и няма повече да проявява империалистически амбиции". 

Страхувате ли се за живота на съпруга ви Сергей Тихановски, особено след гибелта на Алексей Навални в затвора?

"Всеки ден се страхувам за мъжа си и за хилядите хора в беларуските затвори. Мъжът ми е в затвора от май 2020 г. През последната година го държат в режим “инкомуникадо”. Това означава, че не може да го посещава адвокат, писмата не стигат до него, не зная дали е жив, в какви условия го държат, какво става с него и в какво състояние се намира. Това е всекидневна мъка. Намираш се в неведение. 

Когато стана убийството на Навални, разбира се, моментално си представяш, че подобен сценарий е възможен и за твоите роднини, близки и приятели в затвора. И разбираш, че смъртта на Навални може да стане или "зелена светлина", или "червена линия" за по-нататъшни убийства. Ако сега демократичният свят не отговори с решителни действия, това ще развърже ръцете на диктаторите. Вижте, можем да ликвидираме нашите политически противници и нещо няма да последва!

Темата на политическите затворници затихна на фона на други много тежки събития. Алексей Навални даде живота си в името на свободното бъдеще на Русия. Много се надявам това отново да насочи вниманието към проблема с убийствата на политическите затворници. В беларуските затвори също умират хора. Те не са толкова известни като Алексей Навални, но вече петима политически затворници загинаха в затвора. Това е нашата болка и всячески се опитваме да стигнем до демократичните институции, които могат да искат достъп до политическите затворници и тяхното освобождаване".

С какво жените в политиката са по-добри от мъжете? Какви са техните предимства? 

"Убедих се, че жените са по-ефективни в бягането на далечни разстояния. Когато осъзнахме, че в Беларус ни очаква не спринт, а маратон, жените се мобилизираха и заеха ключови позиции в организациите и в медиите. Показахме, че жените са по-чувствителни към човешкото страдание. 

Ние не следваме принципите на "реалполитик". За нас е характерна грижата за бъдещето на нашите деца и за мирното решаване на проблемите. Мъжете се хвърлят в бой, а нас понякога  ни критикуват за нашата нерешителност и казват "стига вече балончета и цветя, време да се хващаме за оръжието". Аз обаче смятам, че ако демократичните промени са постигнати по мирен път, те са по-трайни". 

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50