Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изпятата поезия е нещото, което най-много ме влече"

Известният бард от поетите с китара, Асен Масларски с авторски юбилеен концерт на 1 април

Масларски е от основателите на фестивала "Поетични струни" в далечната 1986 г.

4
Асен Масларски
Снимка: Станислава Пирчева

"Моят рожден ден беше на 8 януари, но се намериха хора, които да ме убедят, че цялата тази календарна година е юбилейна. В началото на миналата година направих един концерт в Клуба на журналиста, но там могат да се съберат най-много до 100 човека. Затова реших, че следващия път, когато правя такова събитие, трябва да бъде на широко и се спрях на Дома на киното. Това си е едно култово, легендарно място, където навремето даже трудно можеше да се влезе при кинодейците...

Още повече, че за Дома на киното имам песен, в която споменавам мястото, разказа в "Нощен Хоризонт" Асен Масларски. Той е убеден, че ще стане хубав концерт, защото залата е многоподходяща.

Популярният певец и композитор Асен Масларски ще изнесе на 1 април 2024 г. от 19.00 ч. свой юбилеен концерт по повод 65-ата си годишнината в залата на Дома на киното в София, ул. „Екзарх Йосиф“ 37.

Известният творец и музикант създава и издава изключително авторска музика и песни. Творбите му се отличават с това, че са създадени по едни от най-добрите образци на българската поезия, както и по негови собствени стихотворения. Той е едно от знаковите имена, което задължително се споменава, когато стане дума за български бардове, поети с китара или изпята поезия. Един от отците-основатели на фестивала "Поетични струни" в далечната 1986 г.

За себе си той казва, че от малък му се отдава да свири, да пее, а впоследствие и да измисля мелодии, които превръща в песни. Аз съм song writer - човек, който пише песни – казва Асен Масларски и уточнява, че това са хора, които създават музика, пишат песни. Но не са композитори, които са учили професионално музика, макар и да се занимават професионално с нея.

Асен Масларски е изкушен и от поезията, и не случайно получава висока оценка от известен наш поет, според когото няма в ареала на изпятата българска поезия друг, толкова смислен и обичан автор, композитор и изпълнител на песни, какъвто е Асен. Асен Масларски

"На концерта ще се чуят мои стари песни, но и няколко съвсем нови неща. Не съм поканил други колеги, които да разнообразят програмата. Само аз ще бъда, като за мен важното е, тези, които са дошли да се почувстват добре, уютно, залата е за около 300 души. 

Нови аранжименти не предвиждам, поканил съм по някое време само на сцената към мен да се присъедини един много невероятен китарист, може би един от най-добрите, който се подвизава по нашите и европейските сцени - това е Ангел Демирев - Ачо.

Ние с него работим още от времето, когато правех албума, защото той участваше почти във всички песни. И си работим много добре до днес, защото не е необходимо дори да репетираме с него...всичко върви на самотек...той улавя всичко, което аз свиря, а той само го допълва.

Концертът ще бъде на три части - само аз, аз и Ачо, и третата, в която ще пея на два-три гласа...

"Бряг за завръщане" ще се чуе също. Радвам се, че с много музиканти си имаме приятелствата и досега. Работил съм с едни от най-големите рокаджии на България, с които издадохме прекрасен поп албум, разказа още поетът - бард.

"Никога не съм крил, че изпятата поезия е нещото, което най-много ме влече. Защото има толкова много, прекрасна българска поезия, която плаче да бъде изпята, допълни още Масларски.

Поет - бард разказа, че прописва песните си още като ученик през 1971 година заедно със своя съученик Цветан Начев, по чиито стихове той пише песните. Тези песни се събират на една 90 минута аудио касета, значи още тогава сме творили на "поразия", в 7 - ма Гимназия на ул. "Шишман", спомни си с вълнение Асен Масларски.

Асен Масларски

Началото на творческата си дейност като създател на песни Асен Масларски започва още в 1974 г. От тогава до сега е написал, изпял и издал над 150 песни, които имат собствена вярна аудитория и са включени в 11 албума - CD, дългосвирещи плочи, музикални касети и сингли, както и една стихосбирка, включваща и два диска с песните от книгата. Член е на СБП от 2011 г., а паралелно с музиката и поезията има и богата медийна кариера като радиоводещ и продуцент на музикално-развлекателни и телевизионни предавания в Радио Шумен и ТВ Шумен, създател е на частното „Форте радио”. По програма „Христо Ботев” на БНР, се изявява като водещ на музикалното предаване „Маестро, музика”, а в последните години е ко водещ на легендарното предаване „И рибар съм, и ловец съм“. Работил е с редица известни певци и музиканти в областта на поп музиката, но основната тръпка за него си остава изпълнението на собствени песни „на живо“, лице в лице с публиката, с която ще се срещне отново на 1 април. А компания на сцената ще му прави невероятният китарист Ангел Демирев – Ачо.

Асен Масларски

Творческа биография:

Композитор, музикант и певец (singer-songwriter), създава и издава изключително авторска музика и песни. Неговите творби се отличават с това, че са създадени по едни от най-добрите образци на българската поезия, както и по собствени стихотворения. Той е един от певците, чието име задължително се споменава, когато стане дума за български бардове, поети с китара или изпята поезия. Един от отците-основатели на фестивала "Поетични струни" (от 1986 до днес).

Началото на творческата му дейност като създател на песни започва още в 1974 г. Оттогава досега е написал, изпял и издал над 150 песни, които имат собствена вярна аудитория. Има издадени 11 албума – CD, дългосвирещи плочи, музикални касети и сингли, както и една стихосбирка, включваща два диска с песните от книгата. Освен това е автор на музика, песни и балетни етюди за театрални спектакли. През годините публикува свои стихотворения в периодичния печат.

В разговора ще чуете семейство Красимир и Гергана Кацарови - естраден дует, д-р Красимир Косев, директор на Университетски ботанически градини при Софийския университет "св. Климент Охридски", както и класният ръководител на Асен Масларски г-жа Дафчева, която е вече на 91 години.


Още по темата в звуковия файл.



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36