Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Орманджиев: Времето е кратко за избори 2 в 1

"Двумесечният срок за избори не зависи от президента"

| Интервю
Снимка: БТА

Извънредното заседания на НС за гласуване на отказа на Мария Габриел за премиер и външен министър е констативно. То се задейства по утвърдена практика. Целта е да има нотификация на президента. За да продължи конституционната процедура, е необходимо да се вземе такова решение на извънредно заседание на НС. 

Това коментира в интервю пред БНР преподавателят по Конституционно право във Великотърновския университет гл. ас. Христо Орманджиев.

На практика не е посочен срок да се връчи мандатът, но след като има решение на НС, президентът може да връчи на втората  - ПП-ДБ.

Орманджиев обясни, че е твърде кратко времето за избори 2 в 1 – за ЕП и парламентарни. 

„Разписана е процедурата в чл. 99 на Конституцията, че при неуспешен трети мандат, тогава сме пред тази хипотеза - служебен кабинет и избори. Времето е кратко. Хипотеза има за избори заедно и разделно, но всичко зависи от връчването на мандатите и дали ще се върнат веднага. Този двумесечен срок не зависи от президента“, обясни преподавателят по Конституционно право. 

На извънредно заседание във вторник НС гласува отказа на Габриел от кабинет 

И сподели, че е възможно едната седмица през юни да са евроизборите, а следващата да са парламентарните. 

„Твърде къс е срокът за избори 2 в 1. Но след решението на НС утре, няма пречки процедурата да бъде придвижена“, коментира Орманджиев и обясни и избора на кандидат за премиер измежду посочените в новите конституционни промени - кой има право. 

„Кандидатът за премиер има право да си избере министрите и да определи състава на служебния кабинет, без да е задължен да консултира решенията с президента. Тази промяна ограничи правомощията на президента, въпреки че политическата практика изисква да има консултиране с президента. А Конституцията казва, че предложението е на кандидата за служебен премиер - да предложи и президентът да го регистрира с указ. Възможно е и кандидатът да го съгласува с президента – политическа коректност, но не е задължен да го направи“, обясни Орманджиев. 

Той коментира, че ако се стигне до служебен кабинет и Конституционният съд излезе с решение за законосъобразността на конституционните промени, в частта служебен кабинет, то това ще важи за следващи кабинети и няма да засегне настоящо служебно правителство.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Живеещи в центъра на столицата протестираха срещу изграждане на велоалея

Освободено е движението в района на столичния булевард "Фритьоф Нансен", където по-рано живеещи в района изразиха недоволството си от въвеждането на двупосочно движение. Според тях мярката ще доведе до задълбочаване на проблема със замърсяването на въздуха, а изграждането на велоалея ще отнеме много паркоместа. От Столичната община..

публикувано на 29.04.24 в 09:51
Красимир Кумчев

Красимир Кумчев: Трябва да се вдигне базата на 2500 лв. на декар за застраховане на земеделска продукция

Застраховането на земеделска продукция на производителите си остава реален проблем в сектора повече от 10 години. Преди 10 дни представители на сектора са имали среща с премиера, говорили за едни пари и нищо за застраховането. Това коментира в интервю пред БНР Красимир Кумчев, земеделски производител. "За мен застраховането е..

публикувано на 29.04.24 в 09:30

НОИ уточнява, че хората с увреждания нямат право на великденска добавка

Националният осигурителен институт (НОИ) стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, съобщават от НОИ. Това решение..

публикувано на 29.04.24 в 09:23
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна днес в Саудитска Арабия, откъдето започва обиколка в Близкия изток.

Блинкън е на посещение в Рияд

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Саудитска Арабия. Поредната му обиколка в Близкия изток е част от дипломатическите усилия за разрешаване на кризата в региона. В Рияд американският държавен секретар ще се срещне с висши саудитски ръководители и ще участва в среща в по-широк състав с партньори от пет арабски държави..

публикувано на 29.04.24 в 09:21
Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов

Иво Христов: Българският политически модел трябва да бъде зареден с ново доверие

Евродепутатът Иво Христов няма да участва в листите нито на БСП, нито на "Солидарна България" , в основата на която е основаното преди 15 години от него движение със същото име. Обединението се включва в предстоящите двойни избори, а резултатите ще покажат има ли "Солидарна България" политически потенциал като обединяващ фактор в лявото..

публикувано на 29.04.24 в 09:05

US медии: Малко вероятна е конфискация на руски държавни активи в САЩ

С новия пакет американска помощ за Украйна, Израел и Тайван бяха гласувани и нови правомощия за конфискуване на руски държавни активи в САЩ, но според медии в САЩ е малко вероятно да се стигне до конфискация. Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна? Въпреки възможността 5 милиарда долара руски активи, които се..

публикувано на 29.04.24 в 09:02
Снимката е илюстративна, архив.

Издирват 4-ма мигранти след потъването на лодката им край о-в Самос

Гръцките власти продължават и днес издирването на четирима мигранти във водите на Егейско море. Операцията започна след поредния инцидент с потънала лодка с нелегално пристигащи чужденци на остров Самос. Според събраната досега информация от спасените мигранти четирима са изчезналите. Властите предполагат, че броят им може да се увеличи...

публикувано на 29.04.24 в 08:55