Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изборите не са хаос. Няма хаос там, където има диктатори"

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

"На тези избори няма да има чиста президентска партия"

| Интервю
Александър Симов
Снимка: Добрина Карамболова, БНР

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме.

Това каза пред БНР Александър Симов от БСП.

"Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен това е много важно. Парламентът ще работи и ще има парламентарен контрол, но политическата отговорност на кого е? Президентът е прав за себе си, като казва, че не може да носи отговорност, защото не той избира министър-председателя. Служебният премиер на кого ще се подчинява? Кого слуша? Имаме страшно много неотговорени въпроси и това е защото нарушиха онзи фин баланс, който авторите на Конституцията са имали предвид преди. 

Александър Симов посочи, че "много нормални хора" са предупреждавали, че конституционните промени са "въздух под налягане"

"Ситуацията е тежка, но трябва да ни научи, че видите ли една политическа сила да паразитира с идеята, че ще променя Конституцията, за да реши вътрешните си политически проблеми, това означава, че тази политическа сила трябва да бъде захвърлена на бунището. Дори ако погледнем историята на българското дясно, те винаги са се проваляли със съдебната система. Очевидно е, че в градската десница няма интелектуален, морален, политически и обществен капацитет, за да променят Конституцията".

Симов не се съгласи с твърденията, че отиването на предсрочни избори ще създаде хаос:

"Ако изборите са хаос, тогава значи, че мечтаеш за някакъв авторитарен режим. Няма хаос там, където има диктатори. Изборите са върховната изява на демокрацията. Изборите винаги променят нещата. Да, промяната не винаги ни харесва".    

Според Александър Симов по-добрият вариант е изборите да са 2 в 1 - за Народно събрание и за Европейски парламент:

"Това ще вдигне активността и за европейските избори. Това ще помогне и да свържем българския политически процес с процесите, които текат в Европейския съюз. Има своите политически предимства да са 2 в 1, а също и икономическо, което не е за пренебрегване".

Няма време за политически проект на президента Румен Радев за тези избори, смята Симов:

"На тези избори няма да има чиста президентска партия, но ще има много хора, които ще твърдят, че са говорители на президентската институция. Иска ми се поне този път Радев да успее да се разграничи от тях, за да покаже, че президентът не е такъв активен участник в парламентарния процес. ... Вече само Радев може да застане на чело, не може вече да телепортира от своя авторитет. Аз не смятам, че той иска сега нещо подобно".

Интервюто на Петър Волгин с Александър Симов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана, съобщават от академията. А в Южния парк ще се проведе първа фаза от почистването на..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са включени галерия на открито, засаждане на дървета с послание от всяко училище в района и..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е..

публикувано на 27.04.24 в 07:30