Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тленните останки на загиналите в Ивицата Газа хуманитарни работници пристигнаха на границата с Египет

Служител на World Central Kitchen държи паспортине на починалите си колеги, докато преместват телата им до граничния пункт "Рафах" със съседен Египет, за да бъдат репатрирани.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Линейки, превозващи тленните останки на загиналите хуманирани работници в ивицата Газа пристигнаха в Рафах, на границата с Египет. Очаква се телата на шестимата чужденци от седемте жертви там да бъдат предадени на представители на техните държави. При израелски въздушен удар загинаха граждани на Полша, Австралия и Великобритания, както и един палестинец. Израел се извини за инцидента.

Седемте хуманитарни работници, загинали при израелски удар в Газа в понеделник, са загубили живота си, защото намиращи се на терен офицери от Израелските сили за отбрана "правят каквото си искат". Това твърди в своя публикация израелският вестник "Аарец". Ударът е бил нанесен заради подозрения, че с конвоя на "Световната централна кухня" е пътувал терорист. Но подозрителният човек всъщност не бил напуснал склада на организацията заедно с конвоя, пише изданието, като се позовава на свой военен източник. По-рано началникът на Генералния щаб на израелската армия Херци Халеви се извини за удара по конвой на хуманитарната организация:

"Нека бъда много ясен - ударът не беше извършен с намерението да навреди на хуманитарните работници. Това беше грешка в следствие на погрешна идентификация - през нощта, по време на война, в много сложни условия. Това не биваше да се случва", заяви Халеви, като допълни, че очаква независимото разследване на инцидента да приключи до дни. Извинения поднесоха още президентът Ицхак Херцог и премиерът Бенямин Нетаняху, който обяви, че "такива неща се случват по време на война".

В същото време продължават многохилядните протести срещу Нетаняху с искане за нови избори и за споразумение за освобождаване на заложниците, които "Хамас" държи от 7-ми октомври. Международният натиск срещу израелския премиер също расте - британският премиер Риши Сунак заяви, че действията на Израел стават все по-малко приемливи. А полският министър-председател Доналд Туск написа в социалната мрежа "Х", че въздушният удар по хуманитарния конвой подлага на изпитание солидарността с Израел.

Заради удара по хуманитарния конвой Обединените арабски емирства обявиха, че замразяват дейностите си през Кипър. Три кораба с около 240 тона хуманитарна помощ се връщат към кипърското пристанище Ларнака, без да са разтоварили помощта за палестинците в Газа.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Путин: Нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност

В речта си на традиционния военен парад на Червения площад в Москва по случай 79-та годишнина от Деня на победата руският президент Владимир Путин обвини западните страни, че изкривяват истината и забравят уроците на Втората световна война. Русия преживява сложен период и съдбата ѝ зависи от всеки от нас, каза Путин пред 9 хиляди участници и..

публикувано на 09.05.24 в 11:16

Сенатори републиканци против участие на САЩ в т.нар. пандемично споразумение на СЗО

В края на февруари в Съединените щати започна дискусия във връзка с т.нар. пандемично споразумение, което се обсъжда от страните членки на Световната здравна организация. Преди началото на 77-ата Световна здравна асамблея в края на месеца в писмо до Джо Байдън група републикански сенатори настояват САЩ да не се присъединяват към нито един договор,..

публикувано на 09.05.24 в 10:58

Недостигът на лекарства в Англия е на критично ниво

Недостигът на лекарства в Англия е на такова критично ниво, че пациентите са изложени на пряк риск за тяхното здраве и дори смърт, алармира "Гардиън", позовавайки се на фармацевти. Ситуацията е толкова сериозна, че фармацевтите все по-често трябва да казват на пациентите, че само част от рецептата им може да бъде изпълнена и да ги помолят..

публикувано на 09.05.24 в 10:36

"Политико": Изборните резултати в РСМ може да съживят напрежението с България и Гърция

Изборните резултати в Северна Македония рискуват да съживят напрежението с България и Гърция и още повече да усложнят трудния път на страната към членството ѝ в ЕС, отбелязва "Политико". В коментара на изданието се напомня, че в резултат на вота ще има нова администрация от партията ВМРО-ДПМНЕ, която предприема конфронтационен подход спрямо..

публикувано на 09.05.24 в 10:32
Еди Рама

Напрежение в Атина заради предстояща визита на Еди Рама

Политическо напрежение в Атина предизвика новината за предстоящо посещение на албанския премиер Еди Рама. Опозиционните партии в Гърция, както и депутати от управляващата партия заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер в Атина. Рама пристига в неделя на 12 май, за да се срещне с албанските граждани в гръцката столица...

публикувано на 09.05.24 в 10:25
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднасят цветя пред Паметника на Незнайния воин, по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Радев: Нека кампанията за изборите за НС да не заглушава дебата за бъдещето на ЕС

Церемония по издигане на знамето на Европейския съюз се проведе пред сградата на администрацията на държавния глава по повод Деня на Европа. В церемонията участваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Преди това те поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата. Румен Радев заяви, че благодарение на..

публикувано на 09.05.24 в 10:18
Швейцарският изпълнител Немо

Изпълнители се готвят за втория полуфинал на "Евровизия"

Фаворити на букмейкърите за победители на 68-ото издание на "Евровизия" се готвят за втория полуфинал на песенния конкурс в четвъртък. Сред тях са швейцарският изпълнител Немо, италианската звезда от платформата ТикТок Анджелина Манго и Йост Клайн от Нидерландия с игривата му поп-рап песен Europapa, съобщи АП, цитирана от БТА. Първият полуфинал..

публикувано на 09.05.24 в 10:06