Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Стойчев: България е средно голяма европейска държава и нашите интереси зависят от нас

| Интервю
Теодор Стойчев
Снимка: БГНЕС

Важните теми за ЕП в новият мандат ще бъдат зелената сделка, дигиталния съюз, отбранителни и военни възможности на ЕС и др. Но първо да видим мнозинствата, вероятно ще има такива между различни партии, по-различни теми.

Това коментира в интервю пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. Днес в НС се проведе дискусия „Младите хора и Европа“, в която млади хора от цялата страна, които ще гласуват за първи път в европейски избори се срещнаха с евродепутати.

"Най-важното е накъде ще продължи зелената сделка. Това беше абсолютен приоритет на изминалия мандат и съответно накъде ще се развият тези политики в следващите 5 години. Дигиталният съюз също е важна тема, естествено и миграцията, отбранителни и военни възможности на ЕС. Да не забравяме, че има война на няколкостотин километра от нас. Това са все въпроси, по които ЕС ще вземе, може би нова посока в зависимост от мнозинствата в ЕП", сподели Теодор Стойчев.

Относно очакванията за силна фрагментация на ЕК той сподели, че "няма изразени мнозинства "център-ляво" и "център-вдясно" и категорично следващият ЕП ще има ясно изразено проевропейско мнозинство".

Стойчев е обнадежден, че присъствалите днес млади хора на дискусията „Младите хора и Европа“ ще се убедят да гласуват на европейските избори, както и на изборите като такива, "защото те защитават демократичния ред".

"Надявам се, че всичко това да допринася за убеждението, че гласът на всички нас има значение и то понякога може да бъде решаващо", аргументира се Стойчев.

А на недоволствата "ЕС така реши" и че "България е малка държава и нищо не зависи от нас", той отговаря статистически: "От гледна точка на население и площ ние сме средно голяма европейска държава, малките са други – Малта, Люксембург, това са малки. Ние сме средно голяма и от това как защитаваме нашите интереси и позиции, зависи изцяло от нас. И хората, които са избрани на избори участват в решенията на ЕП. Всяко решение в европейските институции е взето с българско участие и срещу нашето мнение може да има противопоставяне."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Урсула фон дер Лайен критикува германската крайна десница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес. В речта си на конгрес в Берлин на германския Християндемократически съюз (ХДС, партията, към която принадлежи..

публикувано на 09.05.24 в 00:41

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от "Маркет линкс" изтъкна, че са били анкетирани над 1300 души. 81% от българите ползват..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години. "Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции,..

публикувано на 08.05.24 в 22:58
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си днес в Никозия, с които започна третата ѝ мисия на острова. Голямата международна подкрепа за..

публикувано на 08.05.24 в 22:54

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че въпросите свързани с климата са един от трите основни приоритета пред правителствата им. В много..

публикувано на 08.05.24 в 22:41

Светът е преживял най-горещия април в историята на измерванията

Месец април е бил най-горещият в света в историята на измерванията. Светът е преживял най-горещия месец април в историята на измерванията, с което се запълва поредица от 11 поредни месеца с подобрени температурни рекорди, съобщи службата за наблюдение на климатичните промени на Европейския съюз, цитирана от световните осведомителни..

публикувано на 08.05.24 в 22:32
Ярослав Димитров - председател на РИК-Плевен.

В Плевенско 261 кандидати се борят за 8 депутатски места

31 листи са регистрирани в 15 МИР – Плевен. 261 кандидати се борят за 8 места в предстоящите парламентарни избори на 9 юни. "Имаме 261 кандидата в 15 МИР – Плевен, които са в 31 листи, от които 20 са на политически партии, а 11 - коалиции от партии. Най-възрастният е на 92 години и е от коалиция "Неутрална България", а най-младият е на 23 от..

публикувано на 08.05.24 в 22:18