Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Служебният кабинет не удържа на изкушението да се включва в политически игри"

Надежда Йорданова: Скандалът с МВР и митниците показва, че реформите трябва да продължат

"ПП и ДБ трябва да сме заедно на изборите, в тези трудни времена не можем да делим избирателите"

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Скандалът с МВР и митниците показва, че реформите в службите и в съдебната система трябва да продължат.

Това заяви пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ, бивш министър на правосъдието.

По думите ѝ има "едно размахване на компромати и изтичане на информация, без да знаем къде е истината", но това не е усилие за обективно, бързо и всестранно разследване, а е "компроматна бухалка":

"Опасявам се, че този случай ще бъде забравен някъде, след като постигне своята компроматна цел. ... Ще продължа да настоявам фактите да бъдат установени - такива, каквито са".

Тя беше категорична, че компроматите не са в арсенала на ПП-ДБ: 

"Наш дълг е да предлагаме решения на хората и да ги убеждаваме, че можем да вземем живота си в ръце и да го направляваме. Че държавата може да бъде майка, вместо да е бухалка".

Вместо да продължим с реформите и със съвместните усилия, ГЕРБ се отказаха да вземат самостоятелни решения, които не са одобрени от ДПС, коментира още Йорданова и уточни, че след това решение е започнало "връщането към реториката, позната през 2017, 2018, 2019 г.". 

"Ужасната кална война, която тогава се случи. Книги бяха издавани срещу "Демократична България" и "Да, България", какви ли не чудеса - лъжа до лъжа бяха написани тогава. Но ние не отменихме нашия път, напротив - говорехме какъв трябва да бъде пътят напред. Защото, колкото повече се отвращават хората, толкова по-малко гласуват".

Виждаме яростна съпротива срещу реформите, подчерта Надежда Йорданова.

Тя призова служебното правителство:

"Каквито и кадрови решения да вземат, да са само на база професионализъм, а не партийни пристрастия или желания за чистки. ... Виждам някакъв опит за реваншизъм. Това, което се случи в ДАНС, е притеснително. При двама назначени заместници - единият се освобождава, а другият - остава".

"Това, че транспортният министър Георги Гвоздейков беше назначен за координатор на подготовката за изборите, ме изненада, защото министърът на транспорта няма нито една функционална компетентност, когато става дума за организацията и провеждането на изборите. ... Това показва, че служебното правителство не удържа на изкушението да се включва в политически игри. Това не е изолирано поведение, защото и предходните няколко служебни кабинета се включиха в политическите игри", коментира Йорданова.

ПП и ДБ трябва да сме заедно на предстоящите избори, защото в тези трудни времена не можем да делим избирателите, заяви Йорданова.

Интервюто на Диана Янкулова с Надежда Йорданова в предаването ''Неделя 150'' можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистите от RAI започват 24-часова стачка

Стачката на журналистите от италианската обществена медия RAI доведе до сериозен сблъсък с управата на медията. Протестът е 24-часов - от 5:30 часа местно време тази сутрин, до същия час на 7 май. Във връзка изявлението на синдиката на журналистите на RAI - UsigRAI, неодобряващ политическия натиск на управляващите и  липсата на..

публикувано на 06.05.24 в 04:54

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 03:36

Заловиха кокаин за 40 млн. паунда до кръчма във Великобритания

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани, след като половин тон кокаин на стойност 40 млн. паунда беше открит в микробус на паркинга на селска кръчма. От Лондон – Веселин Паунов: Националната агенция за борба с престъпността каза, че най-вероятно наркотиците са били докарани до брега в надуваема лодка с твърд корпус, след като са..

публикувано на 06.05.24 в 03:32

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13
Мадона (в центъра) по време на безплатния концерт, който изнесе на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия, 4 май 2024 г.

Мадона зарадва феновете си в Бразилия с безплатен концерт, дойдоха над 1,5 млн. души

Американската попзвезда Мадона изнесе безплатен концерт на Копакабана, който привлече над милион и половина души. Те изпълниха района около известния плаж в Рио де Жанейро. В продължение на над два часа 65-годишната американска поп икона изпълни едни от най-големите си хитове: Феновете на Мадона бяха впечатлени от безплатното шоу, въпреки че на..

публикувано на 05.05.24 в 19:59