Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват мемориал "Тутраканска епопея 1916" в с. Шуменци

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

Днес и утре в Тутракан ще се проведе национална научна конференция под надслов "Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история" по повод Международния ден за опазване на недвижимото културно наследство. Конференцията ще включва четири пленарни заседания, в които ще вземат участие 36 научни и музейни специалисти, университетски преподаватели, служители в архиви, краеведи и др.

Част от програмата на конференцията е среща-разговор с писателя Захари Карабашлиев. Той ще представи събитията на Добруджанския фронт през призмата на романа "Рана".

Културната програма за днес ще продължи от 19:00 часа с концерт с класическа музика.

Днес се открива и иновативен мемориал "Тутраканска епопея 1916" в с. Шуменци.


Тутраканската епопея е една от най-големите битки в съвременната история на България, която е продължила само 33 часа, но поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.

Там са положени костите на повече от 8000 войници и офицери - българи, румънци, германци, участвали в битката през 1916 година.

На обелиска има надпис на четири езика - "Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество".


На входа на Мемориалния комплекс е издигната триумфална арка, разказа Петър Бойчев, директор на Историческия музей в Тутракан.

Първата копка бе направена през август 2022 година. Проектът е на стойност малко над 5 милиона лева, но заради забавяне на одобряването му и последвалото вдигане на цените, се появи недостиг от около 1,5 милиона лева. Заради това бе изтеглен заем от фонд "Флаг". Допълнително финансиране бе осигурено и за изработването на филм, който представя реално битката за Тутракан, и за благоустрояване на довеждащата до военното гробище инфраструктура. Така общата сума достига 8 милиона лева.

Искаме да направим по-добро популяризиране на Тутраканската епопея в условията на новите технологии, сподели директорът на Историческия музей Петър Бойчев.

Информацията е представена чрез експозиция и 3D карта на събитията, беседа от екскурзовод, съобразена с възрастта и познанията на публиката.

Музеят представя събитията в Добруджа не като изолиран епизод, а в контекста на световните събития. Поради това тук ще се организират извънкласни уроци за ученици от цялата страна.

По думите на тогавашния главнокомандващ генерал Стефан Тошев Тутракан е "българският Йерусалим, който трябва да се пази и помни".

Снимки: Незабравка Кирова

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напрежение сред протестиращите в Калифорнийския университет в Лос Анджелис

До напрежение се стигна между пропалестински и произраелски протестиращи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Зам.-кметът на града съобщи в социалната мрежа Х, че университетът е извикал полиция. Група контрадемонстранти са се опитали да съборят палатковия лагер на пропалестинските протестиращи в кампуса на Калифорнийския университет. Полицията..

публикувано на 01.05.24 в 14:05

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде забранен",..

публикувано на 01.05.24 в 13:56

Столицата на Четвърти революционен окръг - Панагюрище, събра българи от цялата страна

България отбелязва 148 години от Априлското въстание.   Днес столицата на Четвърти революционен окръг - Панагюрище, събра българи от цялата страна , за да се потопят във възрожденската атмосфера на този бунтовен град. " Много важна част от нашата история . Благодарение на това въстание сме се освободили. Идваме всяка година по това време"...

публикувано на 01.05.24 в 13:45
Така ще изглежда атракционният парк при Крепостта Хисарлъка над Кюстендил
Макет: Община Кюстендил

Правят атракционен парк край Хисарлъка в Кюстендил

Атракционен парк в долната част на хълма Хисарлъка ще изгради общината в Кюстендил, обяви кметът инж. Огнян Атанасов. Финансирането ще е с проект по Програмата за трансгранично сътрудничество е вече е одобрен на първи етап. Предвижда се новата атракция за жителите и гостите на града да бъде изградена в долната част на крепост "Хисарлъка“..

публикувано на 01.05.24 в 13:41

Жена и дете пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково

86-годишна жена и 7-годишно дете пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково.  Инцидентът е станал около 10.30 часа в дома им, когато жената включила газов котлон.  Последвала експлозия, след която възрастната жена е успяла да изведе детето от помещението.  Пострадалите са откарани в болницата.  Детето е с 35 процента изгаряне по крайниците и..

публикувано на 01.05.24 в 13:33
Община Болярово

10 млн.лв. за ремонт на водопроводна мрежа очакват в селата до Болярово

В крайграничната община Болярово очакват 10 млн. лева от държавния бюджет за реализация на проектите, одобрени за финансиране в края на миналата година. Със средствата ще бъдат ремонтирана водопроводната мрежа в две села с остаряла и крайно амортизирана водопроводна мрежа. Средствата са предназначени за основен ремонт на водопроводната мрежа в..

публикувано на 01.05.24 в 13:30
Клисура

Христина Калчева: Малко са онези, които както клисурци, отстояват докрай на дадената клетва

Годишнината от Априлското въстание днес се отбелязва тържествено и в Клисура – градът, известен със славното си участие в събитията от 1876 г. и с желанието и решителността на жителите му да се включат в борбата за Освобождението на България. "Малко са селищата, които могат да се похвалят с такова изключително достойно участие във..

публикувано на 01.05.24 в 13:25