Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС трябва да остане постоянно действащ орган

Парламентът одобри с внушително мнозинство актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Решението, внесено от Министерския съвет, бе редактирано от парламента по предложение на Михаил Миков от "БСП лява България", и бе подкрепено от 173-ма народни представители. 

Народното събрание одобрява актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система като основа за законодателни промени, управленски действия и анализ на конституционната рамка за съдебната власт и смята да продължи повишаването на качеството и ефективността на модела на ВСС като постоянно действащ орган, бе записано в крайното решение. 

В стратегията се предлагаше ВСС да не е постоянно действащ и да се раздели на съдийска и прокурорска колегии. Другите цели са да се засили ролята на инспектората към ВСС за гарантиране на независимостта и отговорността на съдебната власт, да се завишат изискванията към магистратите, които кандидатстват за административни ръководители и да не се допуска членство на магистрати в организации с непубличен характер.

По време на дебата в Парламента членове на Висшия съдебен съвет коментираха, че обсъжданата в парламента стратегия за съдебна реформа цели основно да подмени персоналния състав на съдебния кадрови орган. Ясен Тодоров, Каролина Неделчева и Милка Итова разкритикуваха  основните цели в стратегията, предложена от правосъдното министерство. От ВСС оспорват дискусионната и в парламента теза за превръщането на ВСС от постоянно в непостоянно действащ орган.

Разговорът за съдебната реформа продължаваме с Румен Боев, член на ВСС от прокурорската квота. Интервюто с него може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В момента е абсолютно неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21