Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен АсеновВеликите европейци - Led Zeppelin, трета част

Да, китарата на Джими Пейдж е величествена и вълшебна в тази епична песен на „Лед Цепелин”, посветена на любовта - Since I've Been Loving You. И – да, всички от „Лед Цепелин” губят тревожните си мозъци по разни девойки, не само по онези, които ги..

публикувано на 27.05.20 в 10:45

Великите европейци - Led Zeppelin, втора част

За първи път „Лед Цепелин” се събират да свирят заедно в стаята над един лондонски музикален магазин. „Щом чух Джон Бонъм, разбрах, че от това ще излезе нещо велико. Ние тутакси започнахме да изглеждаме и да свирим като истинска група” – спомня си..

публикувано на 20.05.20 в 11:07

Великите европейци - Led Zeppelin, първа част

През великата и ужасна 1968 година добри времена и лоши времена разтърсват Европа политически и духовно, като взривяват дори света на музиката.  Всичко започва така! Good times, bad times е първата песен от първия албум на британската група..

публикувано на 13.05.20 в 10:21

Великите европейци - Фридрих фон Хайек

Имаме икономист, който иска държавата да харчи все повече пари и друг, който казва – по-малко държава е по-добре. И предупреждава, че държавата не може да планира пазара, а и самата идея е опасна, защото отваря път за тоталитаризма.  Познайте кого..

публикувано на 07.05.20 в 09:56

Великите европейци - Жан-Пол Сартр, втора част

Докато живее с втория си баща, когото трудно понася, Жан-Пол Сартр се противи, например - започва да краде. И лъже, за да замаже нещата.  Обратно в Париж, учи в лицея „Анри IV”, а после е приет в Екол Нормал. Там става популярен не само с..

обновено на 29.04.20 в 15:59

Великите европейци - Жан-Пол Сартр, първа част

„Адът – това са другите!” – гласи една от най-знаменитите реплики на френския писател и философ Жан-Пол Сартр. Тя е от „Без изход”, пиеса, поставена през 1944 в окупиран Париж. Тези четири думи носят много пластове смисъл.  Един от тях е свързан..

публикувано на 22.04.20 в 10:30

Великите европейци - Жан Расин

През 17 век френският театър ражда първата си вълна големи драматурзи – Корней, Расин и Молиер. Тe обхващат и изпълват с динамика театралното развитие през целия век, известен като епоха на класицизма.  Театърът на класицизма е подчинен на..

публикувано на 15.04.20 в 10:20

Великите европейци - Плотин

Твърди се, че преди смъртта си великият античен философ Плотин казва: „Е, сега вече ще се опитам да слея божественото в мен с божественото във Вселената”. Дано да го е казал наистина – не само защото звучи красиво, а и защото думите някак..

публикувано на 08.04.20 в 09:54

Великите европейци - Гулиелмо Маркони

Това е сигналът SOS. На 15 април 1912 го излъчва „Титаник”, след фатален сблъсък с айсберг. Модерният морски съд е оборудван и с ново техническо откритие – безжична радиовръзка. Човекът, който я прави, Гулиелмо Маркони, не е на кораба по..

публикувано на 01.04.20 в 09:39

Великите европейци - Дейвид Ливингстън

През 40-те години на 19 век пътешественикът Дейвид Ливингстън е срещнал съдбата си – отива като мисионер и лекар в Африка, където първо намира живота, а накрая оставя сърцето си.  От Куруман, където се установява отначало, Ливингстън прави..

публикувано на 25.03.20 в 10:31