Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят Асеновград - Смолян остава затворен, разчистването продължава

| обновено на 17.03.15 в 13:55

И днес продължава разчистването на свлачището между Бачково и Наречен по главния път за Смолян, съобщават от Пътно управление-Пловдив. 

Пътуващите трябва да използват обходни маршрути за движение по направлението Смолян - Пловдив  и това са Смолян-Девин-Кричим или Смолян-Кърджали-Пловдив. Областният управител на Пловдив Розалин Петков изрази надежда, че до края на седмицата пътят ще бъде отворен. Днес специалисти ще преценят на място дали да има взривни работи. Срутената скална маса е около 10 хиляди тона.

Досега са премахнати около 6 хиляди тона камъни и предстои от платното да бъдат вдигнати още толкова. Разчистването се осъществява от 2 багера, 2 багера с чук, 12 камиона и две фадроми на пътноподдържащите фирми - съобщават от "Пътна инфраструктура".

"Разчистваме свлачищата по пътя Асеновград към Чепеларе. Там има новообразували се около пет свлачища". Това съобщи инж. Лазар Лазаров председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”. По думите му, най-голямото е на около 9 км над Бачково. „Също и по-надолу има 3-4 по-малки, които се разчистват” – посочи Лазаров. 

Свлачище около 80 кубика земна маса се активизира през изминалата нощ на изхода в смолянския квартал Устово, в района на "Топливо" по посока Мадан. Няма пострадали хора и техника. Екипи успяха да разчистят пътя и движението вече е възстановено.

Движението по пътя Рудозем - Средногорци, в района на Рудозем, се осъществява само в едната лента, поради свлечена земна маса, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в участъка от пътя.

Поради разрушена настилка затворен за движение е участък от пътя Белица-Загражден-Давидково. Затворен е все още и пътят Леново-Поройна заради наводнен участък. Остава забраната за движение по пътя Пловдив-Ситово-Лилково, в началото на село Храбрино, където заради пропадане на пътната конструкция е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 3.5 тона.

През огромното свлачище край Югово, което откъсна пътя за Смолян, е бил направен коридор, за да преминат четири автобуса с 200 гости от Холандия, сред които 29 холандски медии, туроператори и известни спортисти. Тяхната визита съвпадна с началото на провеждащия се в курорта елитен кръг от световния сноуборд тур, който фокусира вниманието на спортните медии от Европа към родопския курорт, допълва изпълнителният директор на „Пампорово АД“ Мариян Беляков.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани отдадоха признателност пред саможертвата на героите на България

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше  почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Точно в 12.00 ч. под воя на сирените и застиналите в знак на почит стотици пловдивчани отдадоха своята признателност на един от героите на нашето освобождение,..

обновено на 02.06.24 в 14:19

Урсула фон дер Лайен идва в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристига довечера в Пловдив.  Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Срещата с пловдивчани е на Античния театър от 18 часа. В предишните дни Урсула фон дер Лайен посети Испания и Германия.

публикувано на 02.06.24 в 13:32

Хиляди се стекоха в Калофер за да се преклонят пред подвига на Ботев

В Калофер беше кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  Стотици българи от цялата страна се стекоха в подбалканското градче, за да почетат паметта на поета-революционер и хилядите герои паднали за свободата на България.  Денят на Ботев започна в родния му град  с военен ритуал, с който беше изнесено..

публикувано на 02.06.24 в 12:42

Благотворителен концерт за децата на загинали полицаи в Пловдив

„С обич за децата, в памет на бащите герои“ е мотото, под което за поредна година се обединяват служителите на дирекциите в МВР  в Пловдив, за да подкрепят непълнолетни деца на свои загинали или пострадали колеги.   Благотворителният концерт е  на сцената на пл. Стефан Стамболов от  10.00 ч. и ще приключи към 11.30 ч., за да може желаещите да се..

обновено на 02.06.24 в 11:22

Пловдив отдава почит пред саможертвата на героите

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Слово ще произнесе поетесата Ина Иванова, носител на награда „Пловдив“...

обновено на 02.06.24 в 08:53