Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейно предприемачество с лечебни растения

България има богати ресурси от лечебни растения, но те не се употребяват пълноценно. Обикновено се изнасят като суровини, а се връщат вложени в готови продукти, но на чужди компании. Преработените от чужди индустрии препарати и храни идват у нас многократно оскъпени. 

По износ на билки България е на четвърто място в света и на първо в Европа. Между 15 и 20 хиляди тона суровина годишно напускат страната ни. Това са 90 % от всички събрани в България билки, но само  изсушени, замразени и пакетирани. Дълбочинната преработка, производството на готова продукция и добавянето на стойност се случва навън. 

В страната ни остават не повече от 5 % от добавената стойност. Плевенската фамилия Мирана и Веселин Илиеви са пример за обръщането на модела – печалбата от нашите ресурси остава в България, а не отива в чужбина. Илиеви имат малък семеен бизнес за производство на екстракти от билки и мед. Те са създали и семейна лаборатория, а в изработването на лечебни смеси и продукти са запалили децата и внуците си. Така в семейните дейности са включени три поколения, които извървяват целия път от събирането на билките до крайния потребител.   «Това е един огромен труд, тъй като ние предлагаме продукти, производи на етерични масла, билки, придържаме се стриктно към това да ползваме всичко, каквото природата ни е дала, разказва Илиева.

Мирана Илиева, която по образование е инженер химик, от много години проучва качествата и лечебните сойства на билките. Информира се с много четене, но е важна и семейната памет. В семейната дейност Илиеви са затворили цикъла на добавяне на стойност по веригата от полето до производството на екстракти. От живия живот най - често идват идеите за изготвянето на билкови смеси, екстракти, кремове и други продукти. Използването на билкови суровини с най – високо качество   е гаранция за получаването на качествени продукти. Затова жените Илиеви събират лично лечебните растения.

Илиеви правят всичко сами. Както при брането, така и при сушенето на билките работят по правилата, установени от народните традиции и записани в Наредба 2 към Закона за лечебните растения.

България е единствена в Европейския съюз, разполагаща с толкова достъпни природни ресусрси за развитие на бизнес инициативи. Семейство Илиеви са избрали да работят за българския пазар, за потребителите, ориентирани към здравословния живот и хранене, които ценят лечебните свойства на родните билки. Производството им е малко, но имат постоянни клиенти. Разчитат и на директните продажби и така пласират продукцията си - разказва Мирана Илиева. 

Успехът на това семейно предприемачество се дължи на използването на местните ресурси от ценни растения и получаване на ползите отново на място. Използват се  местни находища и същевременно се полага грижа за тяхното опазване. И още – доходът също остава там. Мирана Илиева е убедена, че използването на лечебните растения като национално богатство тепърва предстои. Фамилия Илиеви са пример за постигане на добра добавена стойност чрез обработката на лечебни растения и продукти от мед. И главното, суровините от билки остават в България, преработват се тук и носят печалби на хората у нас. Потенциалът е голям, но е нужна подкрепа и от държавата. Само чрез стимулиране на българските производители може да се подкрепи и родното производство.

Информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация "Информация и природозащита" на адрес rubriki.eu, където те са подредени по теми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09