Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На шестия ден" - със Сашо Секулов и Стоян Антонов

Снимка: Искра Койчева, Радио Пловдив

По наклонената крива на седмицата - за деградацията, агресията и упадъка.

Мизерия срещу политическо охолство....реформи всякакви и избори 2 в 1...

Едва ли разумните хора биха отрекли, че ценностната ни система се разпада, а жалките останки от нея се маргинализират. На фона на процесите, които текат в държавата през последните малко повече от 20 години,  потресаващите случаи на агресия и насилие станаха ежедневие в нашето общество, а максимата „в джунглата оцелява и побеждава този, чийто зъби са най-остри” надделя над морала, етиката и човечността... 

Липсата на политика в тази насока в последните  години се отрази изключително върху духовността на населението на България, а съчетано с материалната нищета, видима за много голям процент от населението, т.н. малокултурие, задавано в голяма степен от публичните примери на политическия ни и бизнес елит, някак упорито и настойчиво се опитва да се наложи...

Процентът на слабите оценки на матурите за седми клас тази година е необичайно висок....а дали това е за някой изненада....Същевременно с това интелектът е налице, но въпросът как да оскубем плевелите около него виси вече десетилетия. Как да се напипа правилният пулс в кривото огледало на обществото ни, защото както и да се завъртят нещата, все опираме до липса на основни добродетели..

Огромната разлика и съпоставянето на мизерията срещу политическо охолство доби колосални размери, а поредният пример с конфликта в Гърмен се превърна в досадно повторение на банални истини за т.н. ромска интеграция и спазването на законите и постави отново и отново въпроса - кой абдикира от проблема и колко са заинтересовани политическите сили този модел да продължава?

Нещата са ясни. На сила никого не можеш да цивилизоваш и ограмотиш... Сега на дневен ред е въпросът кой ще предприеме мерки. Решението на проблема започва от прилагането на законите и задължителните промени, защото иначе работата изглежда една такава: ''реформирал се Илия, огледал се, пак в тия ''.

В обзора на „На шестия ден” в един откровен разговор размишляваме с преподавателя в катедра „Етнология” в ПУ ”Паисий Хилендарски” Стоян Антонов и писателя Александър Секулов.

Чуйте ги!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50