Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските военни признаха, че може да са бомбардирали болница в Афганистан

Жертвите са 19, ранените - над 37

| обновено на 03.10.15 в 20:18
Автори: ,
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 19 души са били убити и 37 - ранени, при предполагаем въздушен удар на САЩ по болница в северния афганистански град Кундуз, поддържана от неправителствената организация "Лекари без граници".  Новите данни бяха съобщени в Берлин от говорител на международната хуманитарна група.

Говорител на американските сили призна, че е възможно да е била улучена намиращото се близо до целта болница, и заяви, че случаят се разследва. Американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че САЩ разследват "този трагичен инцидент".

Върховният комисар на ООН за правата на човека Заид ал Хусейн каза, че това е трагедия, за която няма оправдание, и може би дори е военно престъпление, предаде Ройтерс.

По рано днес от международната неправителствена организация "Лекари без граници" съобщиха, че се обадили на силите на НАТО да спрат да бомбардират болницата. Въздушните удари обаче продължили. "Всички индикации сочат, че бомбардировката е била извършена от силите на международната коалиция", обяви "Лекари без граници" в комюнике. Хуманитарната организация поиска от международните сили под командването на САЩ "пълен и прозрачен отчет" за въздушните бомбардировки в Кундуз. По време на атаката в нея се намирали най-малко 100 пациенти, заедно с техни близки, допълниха те.

Американските военни признаха, че може да са бомбардирали болницата, ръководена от организацията. 

Американските сили са извършили въздушн удар тази нощ, който може да е нанесъл щети на намираща се наблизо болница, се казва в изявлението на военните. В ход е разследване на инцидента.

Медицинската благотворителна организация осъди "възможно най-остро" смъртоносните удари. Атаката е продължила над 30 минути, след като американските и афганистанските власти са били информирани за местоположението на болницата. От "Лекари без граници" заявиха, че всички страни в конфликта, включително Кабул и Вашингтон, са били информирани няколко пъти за точните координати на болницата в Кундуз, включително на 29-ти септември. След като служителите на болницата разбрали за бомбардировката в ранните часове в събота, американските и афганистански военни представители отново са били информирани за разположението на медицинското заведение.

Боевете около северния град продължават. Правителствени войски, подкрепени от американски въздушни сили, се опитват да изтласкат талибаните, които превзеха Кундуз преди шест дни. Въпреки твърденията на правителството, че си е върнало контрола над района, сраженията не са приключили, а талибански бойци се укриват по домовете на хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!