Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В столицата и още пет града в страната се провеждат „походи на свободата“ - шествия срещу трафика на хора

| обновено на 17.10.15 в 17:14
Снимка: Катя Чорова

В столицата и още пет града в страната се провеждат „походи на свободата“ - шествия срещу трафика на хора. Инициативата е глобална, обхваща градове в 26 държави от Австралия до Великобритания, обясни пред „Хоризонт“ един от организаторите, Михаил Стефанов от неправителствената организация „Кампания А21“.

Шествието в столицата е с изходен пункт - ъгъла между булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“. Участие са заявили хиляда души, каза Стефанов. Той съобщи още, че от днес жертвите на трафик ще могат да разчитат на професионална помощ чрез безплатна телефонна линия:

С похода ще бъде отбелязан стартът на първата национална телефонна линия за борба с трафик на хора. В България досега не е имало такава - денонощна и безплатна за обаждане. Нейният номер е 080020100 и от 11.00 часа нататък денонощно тя може да бъде избирана за всички въпроси, свързани с трафик на хора, пътуване в чужбина, работа в чужбина, безопасност, превенция и т.н. От другата страна на горещата линия са обучени професионалисти. Те са минали три международни обучения и едно в България, за да могат ефективно да реагират на всякакви казуси, свързани с трафика на хора.

Освен в София, шествия срещу трафика на хора ще се проведат днес в Бургас, Сливен, Велико Търново, Монтана и Пазарджик.

Във Велико Търново шествието премина от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ до паметника на Асеневци. Участниците, предимно ученици и студенти, раздаваха на гражданите информационни материали, свързани с превенцията на трафика, както и разясняващи схемите, по които се извършва това престъпление. 


Жертвите на трафик са много повече от посочените в официалната статистика, но и според нея ние сме на челно място в Европа, поясни  Ваня Ананиева от местната Комисия за борба с трафика на хора:

В една такава трагична статистика в топ 5 по износ на млади жени и момичета с цел сексуална експлоатация. Особено актуални напоследък са трафикът на хора с цел трудова експлоатация и с цел продажба на бебета, както и с цел продажба на органи и трафик на хора с цел просия и джебчийство. В наше време всеки един може да стане жертва на трафик - ние се концентрираме върху това да помогнем и да информираме. Един да ни чуе -  за нас е успех.

Един от студентите-участници разказа за свое познато 16-годишно момиче, продадено за джебчийка, като уточни, че не е запознат с точната сума, срещу която семейството й я е продало:

Сумата не е малка. Успяха да я върнат за шест месеца. В момента момичето си има семейство, има си деца и работи. Не само този случай ме кара да участвам в този поход - случаите са много, обръща се малко внимание на това и всеки си мисли, че него не го засяга, обаче никой не е предпазен.

Сигнали за трафик на хора може да се подават и на новата денонощна телефонна линия 0800 20 100. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!