Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформата в МВР трябва да е насочена към администрацията

Ние настояваме за реформа в МВР и ясно разграничение между служителите, работещи на терен и администрацията, това заяви в интервю за Радио Пловдив Борислав Мазнев, зам. - председател УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

В МВР има около 87 служби с ранг на дирекции и те се обслужват от огромен административен персонал, който надхвърля броя на служителите, които работят  улицата.

Администрацията, обаче, се ползва с всички права на действащите полицаи или пожарникари. А всъщносте те не са полицейски служители, защото административните функции, които изпълнавят, са помощни функции в системата на МВР.

Реформата трябва да направи ясно разграничение между тези хора в Министерството.

Мазнев подчерта, че проблемите в системата на МВР са едни и същи навсякъде. Усеща се липсата на кадри, напускат хора, работещи на терен, липсва достатъчна усъвършетнстване на квалифискацията, липсва и оборудване,

Той беше категоричен, че служителите в МВР са принудени сами да си купуват техника и материали, с които да работят.

Не мога да каже, че позициите на МВР синдикатите и правитедството се сближават след неделя, защото министър Румяна Бъчварова предложи тези орязването на привилегиите на хората, работещи на терен. Вместо да се отреже гангренясалият крак се реже здравият, коментира Борислав Мазнев.

Не можем да твърдим, че правителството се е отказало от своето намерение да ощети служителите в сектора „Сигурност“, защото проектобюджетът все още не е оттеглен, каза Мазнев.

Знаем, за поканата за разговори, на 12 ноември, когато Паламентът ще се гледа бюджета, но официална покана все още не сме получили.  Нямаме никакво доверие на политическото ръководство на страната, ако някой вярва на политиците е наивник.

Борислав Мазнев съобщи, че по данни на синдикатите над 200 служители от ОД на МВР в Пловдив са подали рапорти за напускане.

Според Мазнев засега няма данни за наказани служители, участвали в протестите, но са поискани обяснения на някои от организатори


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ЕП трудно ще сформира мнозинства, няма да има реформи

"Новият ЕП трудно ще сформира мнозинства, ще има паралелно второ дясно - крайно дясно мнозинство, което ще парира всеки опит за реформи на ЕК. Заради по-малкото класическо, традиционно мнозинство стойността на зелените, ако щете и на другите представители на прогресивните сили, ще бъдат много по-големи". Това коментира бившият евродепутат от..

публикувано на 12.06.24 в 10:50

Изборите са погром, но ако не се състави кабинет, идва катастрофа

След тези избори няма победители. Победителят е гневът на българския народ, онези 70%, които не припознаха нито един от политическите играчи за свой представител в управлението.  Това е погром. Констатацията е на журналиста от "Епицентър" Валерия Велева.  Според нея през партийната система е минало торнадо и никой не е останал незасегнат от него...

обновено на 11.06.24 в 16:43

Положителни данни за въздуха в Пловдив взривиха въздуха в ОбС

Дебат за мръсния въздух в Пловдив се разрази на днешната сесия. Повод за това стана докладът за изпълнението на програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух, чийто вносител беше зам.-кметът Иван Стоянов.  Още в самото начало съветниците от Продължаваме промяната – Демократична България изказаха притеснението си..

публикувано на 11.06.24 в 15:44

Политически сътресения има не само у нас, а и в Европа и САЩ

Изненадата на изборите у нас си остава малкият брой гласували. Съчетаването на изборите 2 в 1 с европейските и сериозността на момента се очакваше да вдигне изборната активност, но това не се случи, каза в предаването "Ден след ден" философът, журналист и публицист Тони Николов . "Ситуацията е доста сложна не само у нас, а в цяла Европа. Има..

публикувано на 11.06.24 в 15:02

Резултатите на БСП са катастрофални, подавам оставка

Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка, оповести лидерът на БСП Корнелия Нинова. Свиквам НС, който да избере един от заместник-председателите на партията, който да довърши мандата, да организира пълен цикъл отчети и избори в цялата партия, което значи нови общински и областни председатели,..

публикувано на 11.06.24 в 14:18