Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато си отиде свободата на словото, си отива и демокрацията

„Свободата на словото не е лукс, а е задължителна за демокрацията”.

Това обяви в интервю за Радио Пловдив издателят и главен редактор на Offnews Владимир Йончев. По думите му без свобода на словото няма демокрация.

„Това е един от измерителите на демокрацията – за съжаление един от най-крехките измерители на демокрацията, и лесно си отива. Когато си отиде свободата на словото, си отива и демокрацията”, коментира още Йончев.

Според него в момента свободата на словото не е в добро състояние, защото има контролирани медии, има манипулации и не винаги журналистът може да напише това, което съвестта му повелява.

Неограничена свобода на словото не може да има, защото има и ценности, има редакционна политика, с които трябва да се съобразяваме.

В момента цензурата не е проблем за свободата на словото според главния редактор на Offnews. Проблем е окаяното състояние на част от журналистиката, която чертае неправдива реалност, един огледален свят или чиста измишльотина. 

Още от коментара можете да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20