Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случващото се на юг от Босфора, рефлектира и на север от Босфора

Срещата на върха на Вишеградската група в Прага  в понеделник, на която  се обсъждат  мерки за защита на външните граници на ЕС, и в която участва  и българският премиер,  както  и военната намеса на Турция  в северната част на сирийската провинция Алепо - две оси на общ проблем в коментар на международния анализатор проф.  Владимир Чуков.

 Позицията на България е известна. Правителственият пресцентър много ясно даде да се разбере, че предложенията на домакините – държавите от Вишеградската четворка, няма да бъдат приети така както те са представени не само, защото Германия е против, а защото това означава директна изолация на Гърция, каза  в интервю за Радио Пловдив проф. Владимир Чуков.

 Все пак  Брюксел даде три месеца на Атина, за да приложи изискванията на Шенген такива каквито са. Трябва да се замислим дали наистина Атина е в състояние да го направи, тъй като товаса 50 препоръки, които много трудно биха били реализирани – т. е. тя да затвори своите граници – нещо, което е невъзможно то отношение на тази морска шир. Но така или иначе ако тези предложения бъдат приети от Прага – от Вишеградската четворка това означава накъсване на Европа, това са всъщност опасенията на германците.

Той обърна внимание, че  в същото време, обаче, това, което германците предлагат също до голяма степен не се връзва, т. е.  няма как да се реализира, тъй като те търсят коалиция на желаещите да приемат повече бежанци или да се приложат начертаните вече квоти. Ето, погледнете техния най-близък съюзник – Франция, има определени, да не кажа, обструкции, но съмнения. Президентът Оланд казва, че „да, ние ще приемем тези 33 хиляди бежанци, които са ни казани.” В същото време неговият външен министър казва, че това няма как да стане.

И още нещо, това, което нееднократно беше казано, тези квоти някак си не са работещи. Защо? 

Погледнете българската ситуация – това, което излиза от Държавната агенция за бежанците. Ние в момента практически имаме една транзитна територия, дори от България излизат повече бежанци отколкото влизат. Въпросът е, че няма как тези хора да ги накараме да останат в тези държави, в които Германия казва, че би трябвало да останат. Нещо повече, ако си спомняте в началото на миналата седмица излезе едно решение на немски съд по жалба на една ливанка, която е била за пръв път в България като бежанка. Оказва се, че самият немски съд счита, че тя не трябва да се връща в България, тъй като тук е несигурно. Т. е. виждате, че има куп неуредени нормативи, които се противопоставят и поради тази причина виждаме, че постигането на единен европейски глас, една единна европейска позиция е много трудно, така че трябва да се търси европейското, трябва да се търси онова, което и събира, но всички онези, които участват трябва да дадат своето мнение, в т. ч. Вишеградската четворка.

Според Чуков, трябва да се вземе решение на най-високо равнище в Брюксел на Европейския съвет, в който наистина да се чуят всички гласове и  да се направи една средна формула – нещо средно, което да се опита наистина да подели европейската тежест над всички участници – тези 28 страни – членки. 

В същото време трябва да се види какво още може да се направи по затягането на пропускателния режим. Съгласете се, първият месец от тази, новата година се оказа, че броят на бежанците е повече отколкото миналата година т. е. отново още 1 милион, а може и милион и половина дойдат, това наистина ще внесе много силен смут, ще внесе много силна ерозия на вярата в създаването на самия Европейски съюз.

Проф. Чуков коментира и ситуацията в Близкия Изток, ескалирала след военната намеса на Турция в северна Сирия.  Всичко, което е на Запад от река Ефрат вече се явява руска зона, така както на времето е била Германия, . Той уточни, че също и Саудитска Арабия  иска зони на влияние в тази част на света. 

Сирия е вулкан от противоречия, залял отдавна Турция, вече и Европа

Това, което се случва на юг от Босфора, не може да не рефлектира на север от Босфора, заключи Чуков. Той подчерта, че това са геополитически зависимости, съществуващи от времето на Средновековието. 

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150 само редовна форма. Студенти ще се приемат в общо 13..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка във..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02