Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в тютюневия град е потушен, стихията погълна четири знакови сгради

| обновено на 21.08.16 в 12:06
Снимка: Радио Пловдив, Марин Данев

Големият пожар, избухнал в бивши тютюневи складове в центъра на Пловдив, беше овладян и потушен близо час след полунощ. Изгоряха четири тютюневи склада, от пламъците беше засегнат и спортният център „Тотал спорт“.


В момента в района е спокойно, но мястото на инцидента продължава да е отцепено и се охранява от полиция. Три екипа на пожарната остават да наблюдава, за да не се разгорят все още тлеещите на места огнища.

Според една от версиите виновни за пожара са клошари, не се изключва и умишлен палеж. Говорителят на пожарната в Пловдив Цвятко Дешев заяви тази сутрин, че основната версия за причината за запалването на четвъртия склад, който пламна около 22.00 часа снощи, е умисъл
Според него такъв огромен пожар не е имало в Пловдив от времето, когато изгоря завод "Ален мак". Повече от 30 пожарникари с девет противопожарни коли участваха в гасенето на складовете до късно през нощта.

Напрегната и неспокойна беше нощта за хората, които живеят в близост до пожара. След като огънят беше овладян около осем часа вечерта два часа по-късно той се разгоря с нова сила. Пламъците се издигаха на метри над сградите, токът в района беше спрян от ЕVN, а много хора излезоха на улицата, за да обливат близките сгради с вода, за да не пламнат и те.

СнимкаПрипомням, че изгорелите бивши тютюневи складове са част от Тютюневия град, като целият комплекс е обявен за паметник на културата. Две от постройките са собственост на бизнесмена и бивш почетен консул на Италия в Пловдив - Пиетро Луиджи Гиа.

Очаква още в утре специална комисия от НИНКН да даде предписание за това как ще се действа с унищожените емблематични за Пловдив сгради. Прокуратурата вече се самосезира заради пожара. 

Складовете са знакови за Пловдив и неизменна част от градската история, районът е свързан и с първия в България пример за социално предприемачество от началото на 20-и век. Известният български търговец на тютюн Димитър Кудоглу използва приходите от два от складовете за издръжка на създадената от него болница, известна като Белодробна. 

Снимка

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карловски кметове блокират пътища заради възстановяването от наводнението

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от наводнението през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново, ще затворят днес следобед за един час Подбалканския път и прохода Троян – Кърнаре.   Те настояват държавата да отпусне 38 000 520 лева за възстановяване на разрушените от..

публикувано на 29.05.24 в 06:18

Мъж загина при пожар в Първенец

45-годишен мъж загина при пожар в пловдивското село Първенец. Сигналът е подаден на обед, като към адреса са насочени екипи на спешната помощ, на полицията и на пожарната. След приключване на гасителните действия е открито безжизненото тяло на собственика на къщата. От първоначалния оглед се предполага, че запалването е възникнало от битов..

публикувано на 28.05.24 в 17:15

Държавата ще осигури дофинансиране за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

След поредната стрелба по автобус искат премахване на опасната спирка в "Тракия"

Общината да определи друга последна спирка за автобусите по линия №9 в микрорайон А12 в „Тракия“. За това настояват от ръководството на превозвача, чийто автобус беше обстрелван с въздушна пушка вчера вечерта. Това е пореден случай, при който се стреля по градски рейс в Пловдив. Инцидентът с автобуса стана около 18:20 ч. вчера, съобщиха от..

публикувано на 28.05.24 в 14:48

Нова екопътека посреща туристи в община Чепеларе

Туристическата пътека „Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска“ е реализирана по идея и от директора на Музея на родопския карст Марин Господинов. Кръговият маршрут започва от разклона за стария път за с. Левочево и е с обща дължина около 9 километра. Той е лек и приятен за разходки,..

публикувано на 28.05.24 в 13:38