Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мечът на Ромфея" за художника проф.Теофан Сокеров

Художникът проф. Теофан Сокеров е носителя на приза „Мечът на Ромфея“ за тази година. По  традиция, отличието е за най-добрата изложба за годината. Ритуалът ще се състои тази вечер в едноименната галерия. 

Ще бъде открита и сборна коледна изложба - живопис графика и пластика с участието на 30 творци. Ще бъдат връчени и  стипеднии за  ученици от Националната художествена галерия „Цанко Лавренов“. 

Традиционната годишна стипендия „Ромфея“  отива  при Лилияна Игнатова 12 клас. Трите поощрителни награди са за Стефани Славова 11 клас специаланост стенопис ,Цветина Ганчева  11 клас иконопис, Даниела Петкова 11 клас графика и Георги Георгиев 11 клас рекламен дизайн. 

Церемонията започва в 18ч. в галерия "Ромфея".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Яница Радева с нов роман - издание на "Жанет 45"

На 21 май излезе новият роман на писателката Яница Радева . Тя е избрала да го нарече „Годината, която започна в неделя“ и в него героите са потопени в годините на ранния социализъм. Това е третата книга на авторката, която излиза с марката на издателство „Жанет 45“. Главната героиня е малката Йоанна, която губи майка си, отглежда я..

публикувано на 06.06.24 в 09:05

Ирен Крум открива изложба в "Червеното пони"

Галерия „Червеното пони“ представя живописните платна на живеещата в Дюселдорф художничка Ирен Крум.   Експозицията съдържа 24 творби, които са обединени под надслов „По пътя на парфюма“. Символиката на аромата в тях е представена в цвят и композиция и чрез лично разработена от нея техника на работа с полагане на метално фолио обогатено..

публикувано на 06.06.24 в 06:30

Оповестиха номинираните за награда "Христо Г. Данов"

Министерството на културата обяви на официалната си страница в интернет номинациите за Националната награда „Христо Г. Данов”. Тържествената церемония по връчването на отличията ще се състои в петък от 17 ч. в двора на къщата музей на „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив. Номинирани за Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в..

публикувано на 05.06.24 в 15:22

Турски художници представят изложба в галерия "Аспект"

Изложба живопис на Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу представя галерия Аспект. Дългогодишното присъствие на двамата обичани от пловдивчани артисти, ги е направило разпознаваеми и очаквани, заради тяхната атрактивност и пърформанските на живо, които представят по време на откриването. Настоящата изложба включва картини, създадени от..

публикувано на 05.06.24 в 08:21

Красимира Стоянова и Людмил Ангелов с концерт в Пловдив

„Гласът - Страдивариус“ световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова – камерзенгерин на Виенската опера, излиза пред публика  заедно с популярния на петте континента пианист Людмил Ангелов в Епископската базилика в Пловдив. Двамата знаменити артисти пристигат тук непосредствено след своя изява в Милано, за да участват в ХV-то юбилейно..

публикувано на 05.06.24 в 08:21