Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за игуменката на Калоферския девически манастир

Документалният филм на БНТ2 с автори  Мариета Фидосиева  и Димитър Шарков „Съвременни чудеса“ е за игуменката  на Калоферския девически манастир "Св. Въведение Богородично" Валентина Друмева. Тя е  сред онези наши съвременници, които без много шум около себе си, се опитват да изпълняват духовната си мисия за просвещение на българите, казва сценариста на филма Мариета Фидосиева.

 На картата на популярните манастири в България няма да намерите Калоферския девически манастир, но в него от 24 години има Неделно училище. Игумения Валентина се е заела с апостолската мисия да преподава вероучение. След дългите атеистични години интересът сред калоферци се оказва изненадващо голям- свидетелстват участници във филма. В най-силните години училището се посещана от над 200 деца годишно. Заради тях, монахинята  създава и  учебник по вероучение в четири части  под заглавието „Жития на светиите за деца“. Така манастирът си връща мястото на духовно средище в региона, каквото е бил през вековете назад.

Магнетичната личност на монахиня Валентина Друмева, въпреки напредналата й възраст, и днес продължава да въвежда в тайнството на християнството най- младите хора, сред които са и децата на нейните първи ученици.  Тя няма духовно образование. Завършила е математика, но след едно случайно минаване през манастира, за да види своя позната, открива призванието си. „Филмът е за  сложния избор между математиката и манастира, за вярата вярата и сложната мисия да се съхрани през 21-ви век“.

Монахиня Валентина се отдава и на сериозна изследователска дейност. Тя е автор  на повече от 40 книги - документалистика, стихосбирки на религиозна тематика, учебници по вероучение. Изследовател е на преследването на свещеници по времето на тоталитарния режим преди 1989 година. Разкрила е съдбата на 468 Божии служители, 92-ма от които са убити от режима. Разказите са покъртителни, но тя успява да предаде тези истори от към чудатите случки, а не да ги политизира. „Във филма Игумения Валентина Друмева разказва за апостолските усилия, които е положила в продължение на две години, за да събере историята на гонените свещеници през атеистичния период. Тя е обикаляла от църква на църква цялата страна, за да не остане без памет геройството на тези пазители на вярата.“- разказват авторите на филма и изграждат сложния й образ на базата на лични и свидетелски разкази.

  Игумения Валентина Друмена е изключително интересна личност, с много богати познания в духовната сфера. Тя е на 82 години, но продължава да е активна в изпълнението на основната мисия, на която е отдала живота си в пълния смисъл на думата - християнското просвещение на българите

Игумения Валентина е точно такъв мисионер на вярата – познат в Калофер, в Карлово, в целия регион, но не и на цяла България. Такава магнетична личност като монахиня Валентина е оставила страшно много памет и история.

Тя е вече на 82 години, но както обича сама да казва „Краката не ме държат, но слава Богу главата е наред.” С нея може да се говори часове наред. Първата ми среща беше изключително изпитание за мен самата, защото от срещата зависеше дали тя ще се съгласи да направим филм или не, дали ще ми позволи да вляза в нейния свят или поне донякъде, седнахме, говорихме близо 4 часа, накрая аз казах не, трябва да си  тръгнем, защото тази жена едва издържа сигурно, всъщност тя беше много по-малко уморена от нас.

Филмът завършва по един изненадващ за мен начин – ние без да си искаме организирахме среща с първите ученици от неделното училище, всъщност, помолихме да ги поканят да дойдат, да ги снимаме, да ги питаме... Дойдоха те на срещата в манастира, дълго се пазариха ще говори ли някой, няма ли да говори и както винаги пред телевизията, но в мига, в който тя се появи на прозореца горе, защото чу някаква суматоха, се получи този финал.

Смятам, че целта на поредицата „Съвременници“ е да покаже именно такива личности от различни области на живота- казва Мариета Фидосиева. 

Филмът "Съвременни чудеса" за игуменката на Калоферския манастир ще бъде излъчен по БНТ2  на 26 декември от 21.45 часа.

Интервюто с Мариета Фидосиева е в звуковия файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изключителен интерес към експозициите на ГХГ-Пловдив

Повече от 2100 посетители са разгледали изложбите в Градска художествена галерия в Пловдив по време на Европейската нощ на музеите. Постоянните експозиции и временните изложби са видени тази нощ от пловдивчани и гости на града – поотделно и семейно с децата им, за да ги срещат с българското изобразително изкуство.  Над 1200 души са посетили..

обновено на 19.05.24 в 17:32

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета". Слушайте "Срещите" в събота..

обновено на 18.05.24 в 09:01

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10