Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врабчев: Исках да го направя истински

Режисьорът и художник Георги Врабчев направи 3D портрет на Васил Левски. Преди четири години авторът направи и портрет на Христо Ботев.

Работата  ми е свързана с компютърна графика, което дава възможност да пресъздам техния образ, много близко до реалния. Надявам се да съм го постигнал, каза пред Радио Пловдив Врабчев.

Притесненията ми бяха свързани с факта, че хората са много чувствителни по темата и можеше да приемат негативно портрета. Исках да го направя истински, все едно, че стои пред нас. 

Това е много трудно, защото технологиите също имат недостатъци, не е толкова лесно, колкото си мислим, коментира Врабчев. По думите му, работата е комбинация между наука и творчество и  е много сложна. Въпрос на търсене, детайл и експерименти.

Георги предоставя правата на портрета на всеки желаещ да го използва с некомерсиални цели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34

Галерия "Дяков" представя Стоимен Стоилов

За 28-ия си рожден ден  Галерия „Дяков“ представя художник, който е не само част от историята на българското изобразително изкуство, но е сред тези, които я създават - Стоимен  Стоилов. Художникът е роден през 1944 г. във Варна. Завършва Националната художествена академия в класа на проф. Александър Поплилов. Основател е на Международното..

публикувано на 31.05.24 в 06:31

Панорама на детското творчество в къща музей "Зл. Бояджиев"

„Панорама на детското и младежко творчество – Шедьоврите на Златю Бояджиев през детските очи – 2024“  стартира  в къща музей "Златю Бояджиев“ на ул. „Съборна“ 18 и пространствата около нея. Инициативата е на Сдружение „Духовно огледало“ и е част от Културния календар на Пловдив за 2024 г. Мястото на срещата  от 31 май до 02 юни..

публикувано на 31.05.24 в 06:27