Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев не е икона, а подвиг, с който да се гордеем

| обновено на 05.01.18 в 15:56

За нас от платформата „Незабравима България“  Ботев и Левски са начин на живот. Ние не обявяваме като политиците година на Ботив или Левски, защото за нас почитта е всеки ден и то през цялата година, коментира в интервю за Радио Пловдив режисьорът и актьор Искрен Красимиров, автор на два филма за Ботев и наследник на един от Ботевите четници.

Той добави, че обичта към героите е това, което той и неговите колеги се  опитват да предадат на децата. Направихме филми за много наши герои и те обикалят не само из нашата страна по училища и читалища, а и света.  Така пазим тази незабравима България – в сърцето си, добави Красимиров.

 

Той разказа, че е бил на 23 години, когато е направил първият филм за Ботев.  Последва вторият, а после и другите филми за нашите герои ... И така се роди и платформата ни „Незабравима България“. Ние се опитваме да избягаме от клишето, да погледнем зад фасада на героите, да покажем, че и те са били хора като нас, но са успели да посветят живота си на идеите си. И именно така пазим ценностите, а и те достигат по-лесно до умовете и сърцата на нашите деца.

За нас Ботев не е икона, а жив човек, но изпреварил времето си. И такъв го показваме в „Незабравима България“. Самият живот на Ботев е подвиг и с това ние трябва да се гордеем, каза в заключение Искерн Красимиров.

Цялото интервю с Искрен Красимиров може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Христо Иванов подаде оставка като лидер на ДаБ и като депутат

След заседание на Изпълнителния съвет на "Да, България", на което анализирахме картината, която още не е пълна, но е достатъчно ясна, реших да си подам оставката и колегите подкрепиха това решение. Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов, предаде репортер на БГНЕС. Иванов направи уточнението, че решението му засяга само "Да, България", а не..

публикувано на 10.06.24 в 14:50
Любомир Стефанов

ПП-ДБ са най-големите губещи на тези избори

След изборите за европейски парламент и извънредния вот за Народно събрание у нас, в програма "Ден след ден" коментарите резултатите с политолога Любомир Стефанов .  Той подчерта, че днес оценката на гражданите към политиците е Слаб 2,75 . "Избирателната активност е шамар, откакто провеждаме избори в България, в последните 35 години, толкова ниска..

публикувано на 10.06.24 в 14:06

Борисов обясни в село Магерово защо ГЕРБ са първи на изборите

В първия ден след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заедно с бившия регионален министър Николай Нанков и бившия външен министър и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик Екатерина Захариева посетиха велинградското село Магерово. Пред хората Борисов обеща да се отпуснат средства за довършване на пътна отсечка от над 4 км, която свързва няколко..

публикувано на 10.06.24 в 12:28
Димитър Аврамов

При ниското доверие и победителите трудно управляват

"Изборите са легитимни. Легитимността като политическо понятие означава, че изборите са направени съгласно закона и съгласно обществените нрави. В унисон с двете, тоест от тази гледна точка всичко е наред в България.  Хората са гласували, гласували са тези, които искат. И до тук свършва нормалното и започват парадоксите" , каза в програма..

публикувано на 10.06.24 в 11:27

"Величие" е за неутралитет и срещу престъпните политики

Партия "Величие" е голямата изненада на изборите в неделя. Няма изненада. Другите – политолози, социолози и журналисти направиха да сме невидими и благодарение на Пеевски и Борисов. При 64% обработени протоколи тя печели 4,98 на сто от гласовете.  Бившият военен Николай Марков е от лицата на "Величие" и е водач на листата на партията в Пловдив-град...

публикувано на 10.06.24 в 10:37