Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Литературния салон представят Йован Христич

С премиера на един от най-големите европейски поети и културолози Йован Христич стартира днес пролетният литературен салон на Дружеството на пловдивските писатели. От 18 часа в Дома на писателите професор Светлозар Игов ще представи новото допълнено издание на  „Александрийската школа“, представена за първи път от него преди около 20 години. 

Книгата е съставена, преведена и редактирана от Игов и за първи път към предсмъртните стихове на Христич в нея се включват неиздавани досега етюди за чезнещия живот и сенките на любовта. Професор Игов ще разкаже и лични спомени за него, а за „Александрийската школа“ ще говори литературният критик Йордан Евтимов. Освен с поезията си, Йован Христич е познат на българската публика с есеистичната си книга „Пътуване из Средиземноморието“. Входът за литературния салон е свободен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 08 - 14 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 08.06. 202г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Чарлс Дикенс. Старият антикварен магазин. Р704 стр., 8А, Милениум, 2024. Белнхард Шлинк. Внучката. 416 стр., 5А, Кръг, 2024. Йордан Велчев Милиони малки убийства. Жанет 45, 2024. Сисел-Йо Гейсен. Арката..

публикувано на 10.06.24 в 09:00

Поетът Йордан Велчев с "Орфеев венец"

Поетът Йордан Велчев е носител на „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия, а наградата „Златна четка“ бе връчена на художниците Сотир и Пенко Гелеви.   На официална церемония снощи бе открит фестивалът „Пловдив чете“. В конферентна зала  на НБ „Иван Вазов“ днес Издателска къща „Коала прес“ представя „Живот като на кино“ на..

публикувано на 10.06.24 в 06:44

Открива се литературният фестивал "Пловдив чете"

Тази вечер от 20 часа на Лятно кино „Орфей“ е официалното откриване на литературния фестивал „Пловдив чете“. По традиция ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за особен принос в съвременната българска поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга.  Домакин е издателство „Жанет 45“. Съорганизатори са Министерството на..

публикувано на 09.06.24 в 09:48

В "Срещите" - за креативността и успеха

По книгата на д-ра по психология Магдалена Герева "Воля за креативност" тази събота в "Срещите" си говорим за креативността, защото тя - креативността и творчеството движат живота. И още - защо е изключително потребно да стимулираме и развиваме креактивноста у себе си, ако искаме да сме успешни. "Срещите" започват след новините в 9 часа.

обновено на 08.06.24 в 08:59

Александър Секулов е носителят на наградата "Христо Г. Данов"

На тържествена церемония в Дановата къща в Пловдив бяха раздадени националните награди "Христо Г.Данов" за принос в българската книжовна култура. В присъствието на служебния министър на културата маестро Найден Тодоров, кмета на Пловдив Костадин Димитров, изявени творци, интелектуалци и граждани, наградите бяха присъдени в осем категории. Водещ на..

обновено на 07.06.24 в 21:10