Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли обвинен кметът на Сопот за злоупотреби?

Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура Пловдив е на финала на досъдебно производство срещу две длъжностни лица от Община Сопот, за които има съмнения, че са злоупотребили с над 6 и половина милиона лева публични средства и предстои евентуално привличане на обвиняем. Това съобщи за Радио Пловдив Борис Ячев, председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание. Тя е получила няколко сигнала като последният е от вчера. В сигналите е цитирано името на кмета на Сопот Деян Дойнов. Информира Екатерина Костова.

Първият сигнал до  Комисията за неправомерно изразходване на публични средства в Община Сопот е постъпилип миналия октомври. Последвал е още един през февруари тази година. Сигналите не са анонимни, подписани са от Инициативен комитет, с предствители на който Борис Ячев се е срещал в качеството си на председател на антикорупционната комисия. Последният сигнал е от вчера и е от общински съветници от различни политически партии.

 Борис Ячев: В сигналите се твърди, че през декември 2015 и в първите месеци на 2016-та година в Общината са постъпили свежи пари в размер на 6 милиона и 600 хиляди лева, с които трябва да бъдат ликвидирани задължения в размер на 5 и половина милиона до края на 2015-та. Това са задължения на Общината по т.н. корекции, които бяха наложени със санкции по линия на ЕС за различни екологични проекти. В сигналите се твърди, че част от тези свежи пари са изразходени неправомерно, отклонени са в други посоки.

От Комисията изпращат инфоирмация по сигналите до Агенцията за държавна  финансова инспекция и в резултат на проверка оттам са състаени 14 акта за административни нарушения на две длъжностни лица. По тях най-вероятно те ще бъдат глобени, каза Ячев.По случая от края на 2017-та работи и Окръжна Прокуратура Пловдив. Оттам са уведомили Комисията в Парламента, че образуваното досъдебно производство върви към финал и предстои евентуалното привличане на обвиняем. На въпрос дали това е кметът Деян Дойнов, той отговори:

Дали срещу него ще бъде повдигнато обвинение ще стане ясно след като прикл'чи досъдеббното производство. Сигналите на жалбоподателите цитират неговото име.  

По случая има и образувано досъдебно производство от Специализираната прокуратура.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Все по-трудно и по-скъпо става днес производството на череши

За реколтата с череши през тази пролет, за високите цени и за реализацията до трапезата - говорим с  Тодор Попов , регистриран земеделски производител, който има черешови градини до Пловдив. Тодор Попов каза, че през тази година - времето се е оказало неподходящо за производството на череши, защото през април имаше температури до и над 30 градуса,..

публикувано на 29.05.24 в 09:29

Държавата ще осигури дофинансиране за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54
проф. Христо Матанов

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост. Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор  митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката..

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас

В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб.  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и..

публикувано на 28.05.24 в 09:59