Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Невъзможният път“ на Дончо Папазов минава през Пловдив

| обновено на 04.04.19 в 09:57
3
снимка: Яна Папазова

Новото издание на книгата „Невъзможният път“ на мореплавателя Дончо Папазов ще представи от 18 часа тази вечер пловдивското Читалище „Алеко Константинов“.  Почитателите на пътешествията, приключенията и предизвикателствата ще могат да се срещнат наживо с легендарния мореплавател, който обикаля света през 1988-ма година с дървената си яхта „Тивия“ по маршрут, преминаващ на юг от нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн през Атлантическия, Индийски и Тихия океан.

Двигателят на „Тивия“ се поврежда още в началото на пътуването, тя се преобръща два пъти и Папазов плава, като разчита единствено на вятъра, платната и уменията си. Книгата с историята на пътуването излиза за първи път през 1994 година. Сега издателство „Вакон“ я публикува с допълнени от автора информация и снимки. 

В 80 годишния си живот Дончо Папазов е бил леководолаз, рекордьор по гмуркане без апаратура, научен сътрудник, журналист, сценарист, редактор, автор и водещ на документални филми и телевизионни предавания, депутат от СДС в 36-ото народно събрание, главен редактор и главен продуцент в БНТ, експерт в СЕМ. 

За "Точно днес" на Радио Пловдив той разказа, че невъзможният път е изпитание, за което се е готвил 20 години. Останало е хубавото и това че е първият, който го е преминал. Маршрутът, който е избрал, е наричан "невъзможен", защото е най-труден и с най-големите изпитания. Той е пътувал през зимата и до сега само още един мореплавател е прекосявал същия път през този  сезон. 

"Успях да запазя волята и характера си ведри и весели. Ако човек тръгва с лошо, с омараза или с пресилена спортна злоба към едни изпитания, които траят почти половин година, той няма да завърши добре", казва Папазов. Много са му помогнали хилядите книги, приятелите и хората, които са участвали в подготовката и са заложили на него."Не можех да си представя, че мога да ги разочаровам - това дава огромни сили." И другото, което му е помогнало - че е плавал по много океани и обиколил света един път преди това пътешествие. 

Папазов обобщи, че морето и обиколките са му дали всичко. А от периода на активната му обществено-политическа дейност сподели наученото: "Пътят към демокрацията е дълъг, гледайте във Франция, Англия, Германия и т.н. - той продължава повече от век. Ние изживяхме нещо, което на много малко хора и поколения се случва - смяна на един строй. България е неузнаваема, не е тази, която беше преди 35 години. Коренно различна е. Естествено има огромни минуси. Аз съм недоволен от много неща и винаги съм казвал, че ние не бива да се примиряваме, трябва винаги да протестираме и да търсим правата си. Според мен човешките права и опазването на природата ще бъдат еднакво важни и след един век. И винаги ще има протести и винаги хората ще мислят, че не са им достатъчни и е напълно правилно. Това е прогрес".

Според Дончо Папазов, човек свива платната, когато спира да мечтае. "Не трябва да се свиват платна, в преносния смисъл. Винаги трянва да бъдем готови за вятъра на промяната. Ако трябва, дори да го предизвикаме".

Мореплавателят още пътува. И ако трябва сега да тръгне отново, споделя, че без особени усилия може да прекоси отново Атлантика. Той е категоричен, че никога не би променил нищо от това, което е правил досега. "Мисля, че една от големите житейски работи е да докажеш, че невъзможното е възможно - във всички сфери на човешкото познание, изкуството, занаятите, науката. Това е, което крепи човечеството и го тласка напред".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34

Галерия "Дяков" представя Стоимен Стоилов

За 28-ия си рожден ден  Галерия „Дяков“ представя художник, който е не само част от историята на българското изобразително изкуство, но е сред тези, които я създават - Стоимен  Стоилов. Художникът е роден през 1944 г. във Варна. Завършва Националната художествена академия в класа на проф. Александър Поплилов. Основател е на Международното..

публикувано на 31.05.24 в 06:31

Панорама на детското творчество в къща музей "Зл. Бояджиев"

„Панорама на детското и младежко творчество – Шедьоврите на Златю Бояджиев през детските очи – 2024“  стартира  в къща музей "Златю Бояджиев“ на ул. „Съборна“ 18 и пространствата около нея. Инициативата е на Сдружение „Духовно огледало“ и е част от Културния календар на Пловдив за 2024 г. Мястото на срещата  от 31 май до 02 юни..

публикувано на 31.05.24 в 06:27