Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярвайте на агенциите, които не се появяват само по избори

Победителят в евровота ще бъде излъчен на финалната права

Социологията не е точна наука, а хората стават все по-непредвидими

| обновено на 23.05.19 в 16:36

Последното преди евровота проучване на  „Галъп интернешънъл“  откроява преднината на ГЕРБ и БСП пред другите участници в изборите. ДПС са трети, а ВМРО вече преминава бариерата и от финалните дни на кампанията ще зависи дали и с колко ще е над чертата, това коментира за Радио Пловдив социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

Според него данните показват, че шансове за евродепутати имат също и „Воля“, и Демократична България", като последната леко намалява своя резултат. 

Той уточни, че националното представително проучване е направено сред 1003 души в цялата страна и е проведено от 10 до 17 май по метода на прякото интервю лице в лице. 

Социологията показва моментни снимки, а не се опитва да влияе на резултата, подчерта Първан Симеонов и добави, че проучването показва шансове и за двете водещи формации да спечелят, като по-големи те изглеждат за БСП, но всичко в кампанията се решава на финала и мобилизацията на ГЕРБ може да изиграе своята роля.

По принцип БСП е винаги с по-активен електорат, а ГЕРБ хвърля всички сили да активизира периферията на избирателите си. Самият Бойко Борисов се заел с това. На ГЕРБ може да им попречи наказателният вот на избирателите, като е възможно за БСП да гласуват и хора, които не подкрепят социалистите, а просто не понасят ГЕРБ. Всичко това обаче социологията не може да предвиди, защото не е точна наука, а и поведението на хората става все по-непредвидимо.Затова ние социолозите понякога се предоверяваме на старите добри данни, а хората са вече нови, коментира Първан Симеонов.

Проучването показва, че избирателната активност от днешна гледна точка ще е около 33%, което значи около 2 200 000 избиратели. 

Социолозите отчитат потенциален вот за БСП между 28% и 32%, а за ГЕРБ между 27% и 31% от действителните гласове. Последната седмица седмица ще реши всичко и ще покаже дали и доколко ГЕРБ са успели да мобилизират периферията си, увери Първан Симеонов

Очакваният вот за ДПС е около и над 15 - 16%, до 6%  достига ВМРО, „Воля“ може да финишира на нива между 5 и 6%, а ДБ – между 4 и 5%. 

Не бива да се подценяват и останалите формации, които ще очакват между 1% и 3% от вота – като Коалиция за България (АБВ), „Атака“, Патриоти за Валери Симеонов, „Възраждане“. Интерес будят и от формацията „Път на младите“, които могат да получат и над процент от вота, подчерта Симеонов.

Любопитно ще е представянето на „Коалиция за България“, защото е възможно да има объркване на част от избирателите на БСП. За формации и кандидати с около и под 1% подкрепа потенциалният вот може да бъде значим. Независими кандидати този път като че ли събират известен интерес, затова може да очаква и любопитни резултати при тях, каза още Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“.

БСП не пресоли много кампанията, както направи през 2017- година и тръгна да агитира своите. Бойко Борисов сам пое кампанията на ГЕРБ в ръцете си и опита да каже, че каквото и да стане няма да напусне управлението и така да обезсили евентуален вот за БСП срещу себе си. Така че всички са си взели поука и са си научили урока. ВМРО сама тръгна да събира патриотичния вот и всъщност видяхме за първи път поведение, което до сега не бяхме виждали. Така че ще е интересно и изненади може да има, каза в заключение Първан Симеонов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57