Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среднощен въздушен десант "окупира" летище Чешнегирово

| обновено на 17.06.19 в 11:41

Масов въздушен десант на летище Чешнегирово ще се извърши в тъмната част на денонощието днес. Военната операция е част от учението „SWIFT RESPONSE 2019”. Учените ще се проведе от 24. 00 до 3 часа през нощта като призива към гражданите е да не се притесняват. 

Според сценария, в ролята на противостоящи сили, които ще осигуряват отбраната на летището, са военнослужещи от 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада. База Безмер ще осигури непосредствена авиационна поддръжка и подаване на средствата за противовъздушна отбрана на земята. Полетите ще се ръководят от летище Пловдив, а аварийно-спасителното и логистично осигуряване на операцията ще е от американска страна. 

Учението започна на 13 юни под командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа. То се провежда на териториите на България, Хърватия и Румъния до 25 юни тази година като включва приблизително 5600 участници от осем съюзнически държави. Около 1495 от тях са парашутисти. 

SWIFT RESPONSE 2019” ще демонстрира стратегическо използване на въздушно-преносими сили с висока степен на готовност, наричани Global Response Force. 

Военните специалисти обясняват, че така се упражняват и развиват съвместните способности по командване и управление на няколко специални операции едновременно на различни места, а участието в многонационални учения засилва професионалните взаимоотношения и подобрява общата координация със съюзниците и партньорите по време на криза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гласоподаватели са объркани заради разместени секции

В пловдивското училище "Васил Петлешков" гласоподавателите са объркани да намерят секциите си, тъй като тук гласуват и избирателите от училище "Елин Пелин". Това се е наложило заради ремонта на училището. Според хората секциите са тотално разместени, а тези за училище "Елин Пелин" са на третия етаж и няма указателни табели за да ги намерят. По думите им..

публикувано на 09.06.24 в 14:10

Галъп отчете 15% национална избирателна активност към 13 ч.

15.6% е избирателната активност за НС към 13 ч. днес. Това показват данните на  "Галъп интернешънъл болкан". Тя е малко по-ниска спрямо предходните парламентарни избори на 2 април 2023 г., когато е била 10.3%. Към 9 ч. днес беше измерена 4% избирателна активност. За Европейски парламент избирателната активност към 13 ч. е 16.2%.

обновено на 09.06.24 в 14:09

РИК-Смолян отхвърли сигнал за агитация в СИК на кметове в община Доспат

РИК – Смолян отхвърли като неоснователен сигнал, че в  Доспат  и  селата Змеица, Барутин, Любча, Црънча кметове и представители на държавни институции присъстват в изборните помещение. Според жалбоподателите това е недопустимо и оказва влияние върху волята на избирателите. В решението си РИК заявяват, че според Избирателния кодекс органите..

публикувано на 09.06.24 в 14:07

Под 8% е активността в област Пазарджик до 11 часа

7,86 е избирателната активност към 11 часа в област Пазарджик. По данни на РИК най- ниска е активността в община Брацигово – 5,46%, следвана от общините Пазарджик и Велинград с  6,8 на сто. Най- много избиратели са гласували в Сърница – 17%, следвани от Лесичово, Батак и Стрелча. Общият брой на гласувалите до 11 часа за Народно събрание е 19..

публикувано на 09.06.24 в 13:29

11.4% средна изборна активност в Смолянско към 11 ч.

Избирателната активност в Смолянска област е 11.52%  за НС, а 11.33% е за ЕП.   Най-активни са избирателите в Рудозем, Мадан и Борино. Над две хиляди са гласувалите в Смолян.   Сутринта в над 10 секции в областта имаше оплаквания за проблеми с машините за гласуване.  Засега изборите протичат спокойно, няма опашки.  В Районната..

обновено на 09.06.24 в 13:10