Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Новков гостува с "Изядената ябълка" в "Петното"

В клуб "Петното" в Пловдив тази вечер Митко Новков ще представи книгата си „Изядената ябълка“. Проявата е в рамките на литературния салон „Spirt and Spirit”. Творбата е издание на "Жанет 45". 

За книгата проф. Светлозар Игова казва: 

При все че познавам Митко Новков от близо 20 години, той истински успя да ме изненада с тази книга. Сигурен съм, че и вие го познавате като литературен критик, литературен историк и анализатор, изкуствовед и историк на изкуството. Е, в тази книга той е всичко това, но не само. Тя е притча, дзен коан върху властта, текста и контекста, върху литературната критика, и едновременно проза и поезия, афоризъм и ироничен каламбур, едно истинско ерудитско упражнение по стил. Забавно и замислящо, богато на смисли и мисли повествование, едновременно четивно и увличащо, което ни води в едно приказно пътешествие из това какво е литературата и литературната критика. Какво трябва и какво не трябва да бъде.

Модератор на срещата е Ина Иванова. Входът е свободен. Началото е 19 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Човеколюбието не трябва да изчезва в забързания 21 век

Ина Иванова - писател, поет и определяща се като "градски образ с женско лице", е тазгодишният носител на Награда "Пловдив" в раздел "Художествена литература и хуманитаристика". Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито! "Наградата е тежка отговорност, защото преди мен са я получавали автори, които много обичам и са ме..

публикувано на 24.05.24 в 17:21

От Пловдив до Ковънтри - винаги с книга и български дух

От ПУ "Св. Паисий Хилендарски", където защитава докторска степен по сравнително езикознание на славянските езици до Ковънтри, където преподава по математика и пише педагогически книги - такъв е пътя на елена Любенова, която поканихме за разговор на 24 май. В интервюто включваме и нейната дъщеря Емма Димитрова. Тя е родена в Англия, но говори чудесен..

публикувано на 24.05.24 в 12:36

В "Срещите" за леността, потреблението и лъжливите образи

Преизвестно е - животното обитава среда, човекът си е съградил свят. За българския свят, ден след знаковата дата 24 май, с проф. Атанас Семов отваряме дума и се питаме наистина ли българинът днес ляга все по-дълбоко в леността на потреблението?  И както казва един друг професор: "Ляга и се завива през глава с покривалото на лъжливите образи".  А духът,..

публикувано на 24.05.24 в 10:26

Ръчно калиграфско изписване в къща музей "Хр. Г. Данов"

Регионалният исторически музей – Пловдив кани на демонстрация на ръчно калиграфско изписване. Тя се проведе в къща  музей „Христо Г. Данов“. Ще бъдат показани  принципите на този вид ръкопис за старобългарско уставно писмо и за ренесансовия шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във варианта му на кирилица.  Желаещите могат да направят своите..

публикувано на 24.05.24 в 09:00

Програма „Читалища“ на Община Хисаря финансира пет проекта

В навечерието на празника на духовността - 24 май, пет читалища от община Хисаря ще получат средства по програмата за финансиране на проектни предложения за 2024 година. Това съобщи заместник-кметът Таня Марковска и разказа повече за проектите и дейностите, които ще бъдат подпомогнати. Литературният конкурс „Отечество, не си ли достойно за..

публикувано на 23.05.24 в 09:52