Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необезпечените договори в Община Пловдив са за 30 млн. лв.

| обновено на 28.11.19 в 14:02

Необезпечените финансово договори, които са подписани в 12 без 5 в предходния мандат, са на стойност между 20 и 30 милиона лева. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Илия Кирчев, заместник-кмет на Пловдив с ресори общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците. Проверките продължават и те ще приключат след три месеца. Кирчев смята, че не е изключено да се търсят варианти някои да се разтрогнат или да се отложат във времето.

Кирчев призна, че финансовото състояние на Община Пловдив не е добро, тъй като разходите изпреварват приходите с близо 20%, а за следващата година се очаква тази разлика да бъде още по-голяма. Причината е в увеличението на минималната работна заплата с 10 % от 1 януари и повишените с 25% такси, които общината ще плаща по новия договор за събиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци. Той е сключен с фирмата „КМД“ и е един от тези, които са подписани в последните месеци на предходната кметска управа. Кирчев смята, че това не е било наложително, тъй като старият договор е в сила до 29 ноември.

Увеличението на такса смет и данък за придобиване на имущество ще вкарат в общинската хазна 6 милиона лева допълнително, заяви още ресорният заместник-кмет.

По-високите налози няма да могат да покрият дупката в бюджета. Това налага и оптимизация на администрацията, която според Кирчев е раздута.

Тя ще засегне предимно общинските предприятия. Обмисля се сливането на „Чистота“ с „Градини и паркове“, „Зооветерниарен комплекс“ със Зоологическата градина, а също „Радостни обреди“ и „Траурна дейност“.

Общо взето има доста голямо поле за оптимизация, коментира Кирчев.

Той смята, че с допълнителните 6 милиона лева от по-високите налози за следващата година, а също и с намаляване на разходите чрез оптимизацията - с около 3 до 5 милиона, ще може да се върже бюджета за следващата година.

Цялото интервю с Илия Кирчев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06