Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледната благотворителност отваря сърцата


С наближаването на Рождество Христово, се увеличават благотворителните инициативи под знака на Коледа.  С гледна точка към традицията  на благотворителноста, връзката и  смисъла на празника,  е Пламен Сивов от сайта Православие. БГ

Коледната благотворителност е с дълга традиция в християнската култура и  общество , но самият празник Рождество Христово като смисъл е самото въплъщение на Бога в човешки облик, приемането му като човешката природа,  и е  акт на изкуплението на човечеството.

Затова  Божието човеколюбие се превежда в християнските култури като  призив за благотворителност към всички християни за  съпричастие към всички страдащи, унижени, оскърбени, към хората в тежко положение.

В цялата история на християнството за  това  има нишки на благотворителност, но когато тя е кампанийна, свързана с отделни празници  е индикация  за упадък. Защото идеята е съпричастие и благотворителност през целия  ни живот, не само  веднъж , или пет пъти.

За истинския християнин, коледната благотворителност не може да бъде интересна,  защото тя е предназчена за другите, към хората, които нямат отношение към християнството, и е само повод, някои хора да ръзвържат кесиите си за други хора.  Всичко е маркетингова стратегия, която осигурява средства на определени организации, или каузи, в което няма нищо лошо, но в психологически смисъл, товя няма нищо общо с християнството.

Моделът, примерът за нашето милосърдие е, жертвата на Божия син.

Мярата, която се изисква от нас, християните, е да положиш душата си за ближния си.  А можем ли да кажем, че правим това всеки ден, аз не бих могъл да кажа това за себе си.  Ние се опитваме, доколкото са ни силите, доколкото ни е вярата, доколко ни е волята, да се стремим към това високо призвание.

За големите благотворителни кампании под коледния знак, Сивов разказа, че е правил опити да  разбере къде точно отиват събраните пари, за какво, кой ги управлява, и не е разбрал. Той изрази и гледната точка затова, че подобни кампании, дори когато са инициирани от президентството, не са редни, защото една държава не трябва да прехвърля върху хората отговорността затова, че трябва да се закупят кувьози.

В  дните преди Рождество Христово,  дори и за тези, които го приемат  Рождество Христово механично, без познание и вътрешно съучастие, отварянето на сърцето е много хубаво, усещането, да почувстваш другия, както себе си...

Интервюто с Пламен Сивов е в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Гледай Ти“ младежките театрални школи в Пловдив

В Пловдив започва второто издание на фестивала на пловдивските театрални школи „Гледай Ти“. Той ще продължи до събота и се организира от Театър „Хенд“ и Фондация „Ред Ноус“.  В двата фестивални дни младите актьори от 11-те пловдивски школи ще представят един пред друг своето творчество и постижения. А от 10-ти юни представленията в театър „Хенд“ са..

публикувано на 07.06.24 в 07:00

„Моето време“ на Соня Станкова в Стария град

Известната фотографка Соня Станкова представя изложбата си „MIO TEMPO“ в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градска художествена галерия в Стария град.  Експозицията е своеобразна ретроспекция на най-доброто в портретния жанр на нейното изкуство на обектива. Цикълът е заснет в средата на 80-те години на ХХ век, снимките са представяни..

публикувано на 07.06.24 в 06:55

Връчват националните награди “Христо Г. Данов” в Пловдив

В Пловдив ще бъдат раздадени националните награди „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура. Тържествената церемония е от 17 часа в двора на къщата -музей на “Христо Г. Данов” в Стария град.  Водещ ще е доц. Младен Влашки – литературен критик и преподавател по антична и западноевропейска литература в ПУ “Паисий Хиендарски”. За..

обновено на 07.06.24 в 06:46

Литийно шествие и огнено шоу на крепостта "Перистера" за 10-та ѝ годишнина

В община  Пещера ще бъде отбелязана 10 годишнината от откриването на емблематичната за региона средновековна крепост „Перистера“.  Крепостта е уникална, с двете си кули, които едновременно са били и църкви. Като архитектура това я прави единствена в страната. „Перистера“ означава „Гълъбово гнездо“ и според археолозите  крепостта е изградена върху..

публикувано на 07.06.24 в 06:45

Яница Радева с нов роман - издание на "Жанет 45"

На 21 май излезе новият роман на писателката Яница Радева . Тя е избрала да го нарече „Годината, която започна в неделя“ и в него героите са потопени в годините на ранния социализъм. Това е третата книга на авторката, която излиза с марката на издателство „Жанет 45“. Главната героиня е малката Йоанна, която губи майка си, отглежда я..

публикувано на 06.06.24 в 09:05