Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Станков представя книгата си „Имена под снега. А7"

| обновено на 29.01.20 в 07:54

В  читалище "Възраждане" в Стария град, проф. д-р Иван Станков,  ще представи  книгата си  „Имена под снега. А7“ , издание на велико търновското издателство „Фабер“, чийто директор, Нейко Генчев, също ще присъства. Книгата ще представи доц. д-р. Гергина Кръстева.

Иван Станков  е преподавател по   българска литература във Великотърновския университет „Св. св Кирил и Методий“. Автор е на 8 литературоведски книги. 

Белетристичната му книга „Спомени за вода. Dm“ е с награда на портал „Култура“ за проза и е част от трилогия,  която завършава  с книгата „Имена под снега. А7“ , която ще се представи в Пловдив в сряда 29 януари от 18ч. 

В първата книга  от трилогията изчезват селата, във втората изчезват градовете, а в третата "Спомени за вода. Dm" изчезват държавите. Но човекът остава. Няма да изчезне, убеден е авторът. И създава тетрадка, в която всеки може да запише името си. В нея са всички,  и живите и мъртвите. 

Самотата справедливо е разпределена на шест милиарда еднакви парчета. 

Любовта – също.

Героите на тази книга имат достатъчно и от двете.
Повечето са българи, пръснати по Стария континент.
Идват тук от „Спомени за вода. Dm“ и от „Улици и кораби. Gm“.
Често се и връщат там в мислите си.
След селата и градовете умират държавите.
Но хората остават.  
И за живите, и за мъртвите има много място под снега.
Той винаги вали като начало.
Такъв е припевът на всяка снежна песен.
Тук минава през ла мажор седем, преди да се върне в ре минор.

Интервюто с проф. Иван Станков е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Валери Манолов гостува в "Петното на Роршах"

Среща разговор с писателя Валери Манолов и премиера на стихосбирката „Силуети на раздялата“ ще се състои в литературен клуб „Петното на Роршах“. Книгата се появи на книжния пазар с печата на „Жанет 45“ и по думите на писателя Александър Секулов, „тя е поема за раздялата като вечно възвръщаща се любов“. Авторът има две  издадени..

публикувано на 28.05.24 в 07:50

Концерт в АМТИИ от програмата на 60-ия Камерен фестивал в Пловдив

Първият концерт след откриването на 60-я Камерен фестивал в Пловдив ще се състои тази вечер в Концертната зала на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. На юбилейното издание на феста гостуват Марко Милетич - виолончело, и Валентина Ненашева - пиано.  В програмата на музикантите са включени произведения на Морис Равел, Клод Дебюси, Сергей Прокофиев и..

обновено на 28.05.24 в 07:40

Соня Йончева с благороден жест към учениците от НУМТИ

Оперната прима Соня Йончева ще осигури на гимназиалните класове на Музикалното училище в Пловдив безплатен достъп до спектаклите и концертите от афиша на Пловдивската опера до края на годината.   Йончева е възпитаничка на НИМТИ  „Добрин Петков“, а жестът й е посветен на 70 годишнината Операта.  Решението й е взето съвместно с екипа на Опера..

публикувано на 27.05.24 в 15:31

Италиански артисти с мост между Салерно и Пловдив

Италианска изложба на автори от Салерно бе открита днес в Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.  Артистичната група от художници и поети бе водена от председателката на Творческото сдружение в града Елена Острика. Салерно е градче в Южна Италия с около 130 хил. души население и се намира на глезена отпред на италианския..

публикувано на 27.05.24 в 15:23

Преге - предаване за света на книгите, 25 - 31 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 25.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Яница Радева. Годината, която започна в неделя. 188 стр., ок.4А, Жанет 45, 2024. Мартин Касабов. Момчето, което завърза Луната на Земята. 200 стр. ок. 4А, Жанет 45, 2024. Миленко Йоргович. Херкулес. 168..

публикувано на 27.05.24 в 11:36