Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП предлага без местни такси до септември

На утрешното заседание на местния парламент  общинските съветници от БСП в Пловдив предлагат да отпадне „Такса тротоарно право“ за срок от 1 март до три месеца след прекратяване на извънредното положение. 

Сред предложенията за облекчаване на бизнеса и на гражданите са освобождаване от наеми за общински нежилищни имоти и патентен данък за същия период, отпадане на таксите за детска градина и ясла за всички родители от системата на здравеопазването, РЗИ и МВР, които водят битката с коронавируса.

 „Тук включваме задължително медицинските работници от Спешна помощ, за да поправим поне минимално несправедливостта с изключването им от допълнителното възнаграждение, предвидено от правителството за специалистите на първа линия“, поясни Йордан Василев.

Колегата му д-р Атанас Баташки ще постави темата за самоизолацията на лекари и медицински специалисти, които желаят да направят това, защото работят директно с COVID - 19. 

„Смятам, че Община Пловдив трябва да се ангажира с организация или финансово за настаняване на колегите, които искат да предпазят семействата си, изолирайки се за периода на епидемията. Рискът не е за подценяване и се надявам да обсъдим варианти в четвъртък“, подчерта хирургът.

Председателят на групата съветници Николай Радев ще предложи освобождаване на учениците от таксите за общежитие за целия неучебен период.

ОТ БСП смятат за уместно Обищнсикият съвет да открие обща сметка, от която събраните средства да се разпределят там, където е най- належащо.

В интервю за Радио Пловдив д-р Атанас Баташки посочи, че мерките са в цялата страна едни и същи и се изпълняват еднакво. Дали Пловдив ги спазва, "да" за мен Пловдив ги спазва, по нормативите на самия щаб.

На въпрос колко ще струват тези мерки, които предлага БСП - на общинската хазна, д-р Баташки каза, че не са направили сметки, но според тях гражданите заслужават този реверанс. Според мен е важно да имаме финансиране от държавата, защото и правителството ще вземе кредити за мерките насочени с кризата от ковид-19. Ако продължи тази карантина, то хората няма да има какво да ядат, смята д-р Баташки. По думите му е особено важна самоизолацията на медицинските работници, които са на първа линия.

Идеята е следната: всички колеги, които работят в отделенията срещу ковид-19 – те да имат възможност да се настанят в общински жилища, за да предпазят семействата си. Това би бил добър жест към колегите.

За двата нови кабинета в общинските болници на Пловдив,  д-р Атанас Баташки смята, че лекарите са създали организация, има необходим триаж за пациентите и те да се лекуват само от лекари специалисти. Редно да се финансира тази дейност и от общината, и от Министерството на здравеопазването, и чрез дарения.

Ако всички съветници решат да дарим заплатите си утре, ние нямаме против, посочи още д-р Баташки. Той смята, че при затварянето на хората за повече от месец вкъщи, имунитетът като цяло пада. За него е редно да се разреши и у нас спорт на открито и използването на парковете да не е забранено.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51