Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След два сигнала за черна вода в реката, стигаща до язовир Пясъчник:

РИОСВ Пловдив принудително ограничи производството на розоварна в Старосел

Проверки за три замърсени реки от три дестилерии в пловдивско

През последните 48 часа са постъпили сигнали за замърсяване от три дестилерии в Пловдивска област.  Това съобщиха от РИОСВ Пловдив. След взетите проби в розоварни в Старосел и Зелениково, екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив), Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР) и Регионалната лаборатория - Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда провериха сигнали за замърсяване на води и в село Черноземен.

Проверката на розоварна в Старосел

При проверката на целия производствен процес в дестилерията в Старосел още вчера е установено, че водата в река Кошовица е видимо замърсена. Както Радио Пловдив вече съобщи, дружеството все още няма издадено разрешително за заустване от Басейнова дирекция, а в момента е тествало съоръженията си на основание заповед за 72-часови проби. При проверката - от розов цвят, през изваряването му и дестилацията до изхвърлянето на отпадъчните води в изградената лагуна, в участъка, посочен в сигнала, е констатирано, че река Кошовица, която се влива в река Пясъчник непосредствено до село Старосел е оцветена в тъмночервен до черен цвят. 

"Експертите взеха водни проби от язовир Пясъчник, за който беше получен сигнал за наличие на умряла риба. Обследването на река Пясъчник и Кошовица продължи със вземането на водни проби от три места: река Кошовица от точката на заустване на ПСОВ – дестилерия Старосел, преди и след точката на заустване. Пробите ще бъде изследвана лабораторно по показателите разтворен кислород, наситеност на кислород, БПК, ХПК, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, общ фосфор, ортофосфати, растителни масла", обявиха от екоинспекцията.

Предписанията на РИОСВ Пловдив

Освен предписанието на дружеството да преустанови незабавно заустването на отпадъчни води в река Кошовица до получаване на разрешително за заустване и въвеждане на обекта в експлоатация, има и второ предписание - до 26 май да се осигури възможност за пломбиране на пуска на помпата към резервоара за събиране на производствени отпадъчни води след улавяне на розовия цвят, като срокът за второто предписание е 26 май. 

Запечатването 

Днес РИОСВ получи сигнал за повторно замърсяване на реката от розоварната и при поредна проверка на обекта инспекторите издадоха заповед за ограничаване на производствената дейност на дестилерията чрез принудителното извеждане от експлоатация на помпената станция към бетоновия резервоар за отпадъчни води, като я запечата. 

"По този начин ще бъде премахната всякаква възможност за заустване в реката.При връчването на заповедта и запечатването на помпената станция имаше и представител на Областна администрация – Пловдив", съобщиха от екоинспекцията.

От пловдивската областна администрация допълниха за проблема, че кислородът във водата пада сериозно под нормите и това предизвиква замърсяване на водата и измиране на рибата. Изпускането е преустановено, в момента водата в реката е чиста, но контролът ще продължи. 

„Институциите реагираха бързо и действахав пълна координация. Веднага след получваане на сигнала експерти от Областта, Басейнова дирекция и РИОСВбяха на място на инцидента и днес ситуацията се нормализира", каза областният управител на Пловдив Дани Канзирева за случая.

Проверка на розоварна в Зелениково

При проверката на розоварната в Зелениково е установено, че в нея се преработва розов цвят, като част от производствения отпадък, състоящ се от розови джибри, се изпуска в река Розовецка. От реката са взети водни проби, от точката на нерегламетираното заустване, преди и след него. Те ще бъдат лабораторно изследвани по показателите разтворен кислород, наситеност на кислород, БПК, ХПК, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, общ фосфор, ортофосфати, растителни масла.

Проверка за замърсяване на река Стряма от розоварната в село Черноземен

И в момента проверката продължава, като се вземат и водни проби, обявиха в 19 часа от РИОСВ Пловдив. По тяхна информация, при полевите измервания на показателите на водата се установяват понижени стойности на разтворен кислород след заустванията на отпадъчните води в реките.

"Във връзка със сигналите за замърсяване на реките Пясъчник, Розовецка и Стряма в замърсените участъци на реките ще бъде проведен хидробиологичен мониторинг, за да се установи състоянието на водните тела, а резултатите от анализа ще бъдат оповестени на сайта на Басейновата дирекция", добавиха от РИОСВ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38