Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебютно парче на пловдивска група влезе в "БНР Топ 20"

| обновено на 26.10.20 в 19:03
4
Two Hours Away
Снимка: Румен Куртев

"Нямам сили" така се казва дебютната песен на пловдивската група "Two Hours Away", която влезе в престижната музикална класация "БНР Топ 20". Вече седмица клипът на парчето е публикуван в социалните мрежи и се радва на сериозна популярност.

"Two Hours Away" събира петима, отдадени на музиката пловдивчани. Трима от тях са професионални музиканти, а другите двама, които са и създателите на групата - юрист и икономист. 

Групата има готови общо осем авторски песни, които ще представя през няколко месеца на своята аудитория. Момчетата са готови и за концерти "на живо", когато ситуацията позволи това да се случи.

Вижте клипа и чуйте още за песента "Нямам сили", както и за историята и плановете на "Two Hours Away", в интервюто на Милко Петров с Александър Данев, вокалист на "Two Hours Away". 

История и име на групата - разказ в първо лице от нейните създатели - Александър Данев и Константин Христов

Александър Данев (вокал): „С Константин Христов (Костя) сме приятели още от ученическите години. Запознахме се случайно, отново покрай музиката. Свирихме на една сцена, в две различни банди. Скоро след това видяхме, че ни свързват много повече неща от музиката и станахме и приятели. Така дойде и идеята да пишем музика. Вече и двамата бяхме в студенти – аз в София, (СУ – Право), а той във Великобритания (University of Exeter, London School of Economics). Two Hours Away беше именно часовата разлика между нас. Днес аз живея в София, а Костя и останалата част от бандата в Пловдив – и Two Hours Away продължава да бъде актуално име. След първите ни творчески опити, решихме, че искаме текстовете на песните ни да бъдат на български език. Някъде в този момент към ядрото на групата се присъедини и Кристиан Желев (АМТИИ – пиано и ударни), който е нашият барабанист, както и човекът, който се занимава с продукцията на музиката ни. Вече имахме идея какво искаме да правим – модерно звучаща музика (поп), в който се чуват музикалните ни вдъхновения от 60-те, 70-те и 80-те години. След като завършихме висшите си образования (в което време не спирахме да пишем музика), решихме да работим по студийното записване на съществуващите ни вече песни, както и по аранжиментите за живото им изпълнение. Тогава към групата се присъединиха Симеон Гърнев (бас), и Евелин Демирев (клавишни, вокали), които, заедно с Кристиан, са музиканти по образование и професия.
„Нямам сили“ е дебютното ни парче. За мен (Александър) това е песента, която да си пуснеш в неделя, когато не искаш да влизаш в забързаното ежедневие, което идната седмица ще поднесе.“

Константин Христов (китара): "За мен песента описва момента, в който имаш нужда от минутка, преди да се хвърлиш обратно в хаоса; инстинктивната съпротива към това да напуснеш убежището си, независимо дали то е място, човек или занимание.
Идеята за парчето се появи преди повече от година, в неделя следобед, на терасата на Сашо в София. Бяхме седнали с кафетата, да хванем последните часове слънце и да позяпаме Витоша преди аз да тръгна обратно за работа на сутринта. Заглавието дойде от Сашо (както често се случва), докато ме убеждаваше да приключваме за деня. Текста пък довърших аз, в центъра на Будапеща (за по-удобнo), две седмици по-късно.
По музиката работихме месеци наред заедно със Сашо, Кристиан, Симеон, Евелин и Владислав Мичев (brass)". 

Видео 

Two Hours Away - ''Нямам сили''
Режисьор на видеоклипа на „Нямам сили“ е Жоро Ставрев. "Заедно с него представяме само едно от възможните тълкования за посланието на песента и смисъла на израза „нямам сили“ Репетираме и записваме в Пловдив, във всеки момент, в който можем да нагласим графиците на всички, така че да съвпаднат. Скоро искаме да свирим вече на живо, затова се надяваме и да се подобри обстановката в страната, свързана разпространяването на COVID-19", казват момчетата от Two Hours Away.


Two Hours Away – Нямам сили - https://www.youtube.com/watch?v=if_KjdV13Ek

Music Label: Architecture Productions
Music: Aleksander Danev, Konstantin Hristov 
Arrangement: Two Hours Away
Lyrics: Konstantin Hristov
Vocals: Aleksander Danev
Guitars: Konstantin Hristov
Keys and Backing vocals: Evelin Demirev
Brass: Vladislav Michev
Bass: Simeon Garnev
Drums and Percussion: Kristian Jelev
Mixing & Mastering: Kristian Jelev (Architecture Productions) 

Video:
Directed and Produced by: Joro Stavrev (KINO Film Company)
https://www.kinofilmcompany.com/
Starring: Bozhana Manovska




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Символите на вярата в изкуството

"Християнското изкуство е наситено със символика. Символичните изображения преобладават, предвид няколко фактора. Още първите християни, по време на гонението срещу тях в римската империя, са практикували своята вяра чрез обреди, които не са били установени както в днешно време, но са били изпълнени със символика. Що се отнася до изображенията,  в..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

"Срещи" на 4 май

РАДИО ПЛОВДИВ, СЪБОТА 4 МАЙ-МАЛКО СЛЕД 9 Ч "СРЕЩИ" Толстой го е казал: "Не в силата е Бог, а в истината." В утрото преди ВЪЗКРЕСЕНИЕ с отец Радослав Паскалев припомняме някои истини, които УВИ- днес занемаряваме. За оправдание казваме-той, ЖИВОТЪТ се оказва една трудна хореография...

обновено на 04.05.24 в 11:21

В "Срещите" - за смисъла и символиката на Разпети петък

На Разпети петък в "Срещите" ще говорим за смисъла и сомволиката на най-тъжния за християните ден.  Наш събеседник е п роф. Владимир Градев.  И като големия Георги Марков, и ние питаме: "Защо дяволът никога не е бил разпъван на кръста?".  Отговорът на писателя е, "защото дяволът живее в нас и с нас", нали е така? Слушайте,..

обновено на 03.05.24 в 11:45

"Памет за поета Вазкен Наблантян" в Балабановата къща

Възпоменателна литературна вечер, посветена на поета Вазкен Налбантян, ще се проведе тази вечер от 18 ч. в Балабановата къща.   Близки, приятели и почитатели на поета ще разкажат свои спомени и ще го споменат с негови стихове. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели. Вазкен Налбантян ни напусна внезапно..

публикувано на 03.05.24 в 07:54

Димитър Стоянов с дебютна стихосбирка в Пловдив

Тази вечер от 19.30 часа , в уютното пространство на „Георги Бенковски“ 50, в Капана, младият асеновградски творец и актьор, от театър „Арте” при НЧ „Родолюбие”, представя сборника „Април“. Поезията и театърът съжителстват безпроблемно в сърцето и душата на Димитър Стоянов, за когото лириката и стихотворната форма са най-добрият начин..

обновено на 02.05.24 в 16:07