Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осигуряването на приличен жизнен стандарт е недостижимо

Икономистът Пламен Данаилов коментира „Бюджет 2021“ като предизборен. Аргументът е, че това са нашите пари, които правителството преразпределя. Ясен е примерът, че всеки от нас харчи своите пари и си прави сметка, какво иска да постигне. Той посочи, че 2020 г. ще приключим със спад от 5% спрямо 2019-та. Данните сочат, че в края на септември парите са в излишък, тоест правителството е изхарчило по-малко отколкото е събрало. Предвижда да приключи годината с дефицит от 5 милиарда и 200 милиона лева. Това означава, че през третото тримесечие ще се изхарчат над 6 милиарда лева допълнително, но не е ясно за какво. Мерките предприети за преодоляване на икономическата криза от корона вируса са незначителни.

„Ще бъдат раздавани пари на голяма група хора, за да се спечелят техните гласове. Проблем даже не е увеличението на заплатите на държавната администрация, а липсата на работеща такава, която да е в полза на гражданите и бизнеса. Така очакваната дигитализация на държавното управление отново остава на заден план. Предвижда се дефицитът за 2021 г. да бъде около 5 милиарда лева, който ще бъде финансиран със заеми. Следващите три години номинално ще бъдат увеличени заемите с над 10 милиарда лева. Общо ще отидат 20 милиарда лева за взимане на нови заеми, защото през тези години падежират тези, които трябва да бъдат платени. Въпросът е, защо трябва да вземем този заем и какво ще постигнем с него“?

Пламен Данаилов каза още, че без пенсионна реформа, това увеличение на пенсиите няма да постигне значими резултати. Основният критерии е осигуряване на приличен жизнен стандарт, който остава недостижим. Общата сума за решаване на бизнес проблемите е 700 милиона лева, това се случва на фона на всичките милиарди, които ще се раздават. Относно тези 24 лева на ден за хората от затворените бизнеси следствие ковид кризата стана ясно, че това е предпазна мярка за правителството. Хората, ако отидат на борсата ще получат повече, но парите се взимат от програма за развитие на иновации. 120 милиона лева от тази програма се пренасочват към плащане на такива помощи. Това е лошо, защото липсата на инвестиции в иновациите е пагубно за напредъка на нашата икономика.  

Интервюто с икономиста Пламен Данаилов е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45