Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тероризмът има "мозък" и нишки, които си взаимодействат

Съществува ли връзка между терористичната атака в сърцето на Австрия и изборите за 46-ия американски президент? За новото лице на терора и целите му и доколко случващото се на улиците е симптом за  големи промени, коментарът е на експерта по национална сигурност проф. Димитър Йончев.

Върнахме  се  назад във времето още с падането на Берлинската стена, което стана по мирен начин. Големите държави Германия, Франция Великобритания и САЩ се оказаха без контрол. Много бързо се разгърнаха мрежите за движение, а това доведе до тежки последици и изостряне на отношенията.

Според проф. Йончев има поводи.

„Това безумно поведение на фрацузите, които се държат като якубинци с техния принцип „Говори високо и стъпвай твърдо“, въпреки урока преди няколко години с карикатурите на Мохамед. Те продължиха настойчиво да не зачитат ценностите на другите. Това хулиганско поведение служи за поводи на напрегнатата ситуация. От другата страна има „мозък“ на терора, нишки, които се дърпат. Всичко това, което се случва през последните 2-3 седмици показва на европейците, че освен коронавируса, животът им  няма да е спокоен, не могат толкова дълго да се радват на благоденствие. Свърши този безметежен живот от последните десетилетия на златния милиард“.

Проф. Йончев посочи още, че няма спокойно място. Терористите удариха Виена, най-тихата и приятна за живеене столица. Това е смисълът на тероризма, да внесе страх в обикновения човек. Преди повече от 40 години геополитикът Карл Смит казва, че в следващия век няма да има класически войни, а градски партизани. Това са въоръжени хора, които са сложили главата в торбата, движат се в тълпата и избиват хората безугледно.

За сигурността на обществото:

„Науката работи по темата, даже има десертация „Управление на несигурността“. Изглежда като дървето желязо, но светът се разпада и всеки търси решение където му е удобно. Гражданите не са спокойни, не виждат как държавата може да им гарантира сигурност. Сигурността се превръща в личен и групов проблем. Фактите сочат, че колкото е по-толерантна държавата, толкова е по-ниска имунната и защита. Интеграцията на малцинствата и промяната на културата не са лесни неща. Казваш, че нещо е мултикултурно, правиш семинар, основаваш фондация и след това малцинствата няма да раждат деца, да ходят на училище, защото си харчил пари по разни програми. Това са фантасмагории".

За президентските избори в САЩ:  

"Който и да е президент ще води икономическа война с Китай, Русия е основен враг, а европейците да се отворят към американските икономически интереси. Големите оси на външната политика едва ли ще се променят. Ще живеем в леко световно безредие и ще се спасяваме. Българите го можем, първо гледаме суматохата, после влизаме в нея", заяви проф. Димитър Йончев.

Интервюто с проф. Димитър Йончев, експерт пто национална сигурност е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45