Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборната система в България е непроницаема и неразбираема

Като непроницаема и неразбираема за българския избирател определи българската изборна система , което е и причина у нас нищо да не  променя,  Божидар Чеков, журналист и писател, който през 1968 г. по време на чешките събития бяга от България и оттогава живее във Франция.  За първи път се връща в страната през 1991г. и оттогава идва често в страната. Винаги гласува в България. Има издадени пет книги.

Защо във Франция никой не оспорва честността на изборите и не говори за манипулации, докато у нас този спор  не се е променил повече от 30 години. И се пази мълчание, никой не говори за това, коментира Чеков.

Според него между основните причини е изискването за партиите, които кандидатстват, да представят 3000 подписа и ЕГН-та на хората, а това е възможно само за тези, които са на власт, които имат връзка с предприятия и общини. Нови играчи не могат. А не е здравословно 11 години да си на власт несменяемо, това го няма никъде в Европа. Трябва нови хора, нова кръв, иначе в политиката нищо не се променя. Във Франция е достатъчно партиите да подадат по едно заявление и това е всичко. Също във Франция партиите, които кандидатстват за избори, са от 5 до 10 , а в България са 100. И как да е ориентират хората в дългите списъци от 70 сантиметра за кого да гласуват, така лесно стават грешки.

Съществуването на институция като ЦИК е излишно, смята Чеков, във Франция няма такава, и у нас тя по-скоро затъмнява, отколкото да осветлява изборите, както е и с "Информационно обслужване" на Михаил Константинов. Има ЦИК само във Москва. Това не е демокрация.

Журналистът посочи като проблем и възможност за манипулации и начина на броене на бюлетините. Докато във Франция това е напълно прозрачно, той разказа, че с поискано от него разрешение той е водил в изборна секция във Франция български телевизионен екип, който свободно наблюдава броенето на бюлетините, там това е напълно прозрачно, всеки гражданин може да наблюдава процеса, то у нас, това е абсолютно непрозрачно.

Според Чеков това е особено сериозно за гласуващите в чужбина българи, които са около 30 процента, те гласуват и не знаят, че след това, гласовете им отиват и се броят от ЦИК, който прави каквото си иска, при закрити врати, никой не вижда как става това. И ето ти бат Сали с 800 гласа става депутат.

Във Франция много по-строго се следи адресната регистрация и няма "мъртви души", каза още Чеков, а тук от 30 години "мъртви души" гласуват. Значи системата основно е сбъркана.

За тези избори е ясно, че не е възможно да се осъществи промяна, но това, което трябва да се промени, е изборната система у нас, за да се променят и изборните резултати. 

Цялото интервю с Божидар Чеков е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38