Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярвам, че каузата на Левски има своите последователи днес

Помним ли написаното  през 1871 г. от Апостола: „Времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме“ , тефтерчето, броят на маслините, четирите въпросителни ? И само цитати ли са, вече, или са пред нас ????

В деня, когато отбелязваме 148-та годишнина от гибелта на Апостола на Свободата, разговор с 10-класничката Ева-Йоана Стаматова от Образцова математическата гимназия „Акад. Кирил Попов”- Пловдив. Тя участва в национални конкурси и печели награди.

Нейно ще бъде словото на поклонението пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунрджика.

Ученичката сподели в интервю за Радио Пловдив: "Аз изпитвам преклонение пред Левски, той е истински вдъхновител и пример на подражание. Той е муза за едно от есетата ми, учихме одата "Левски" на Вазов, и затова написах наистина нещо красиво. Днес ще произнеся словото, без да го чета, защото всичко, което съм написала го нося в сърцето си."

"Вярвам, че каузата на Левски има своите последователи днес", каза Ева-Йоана Стаматова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09