Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинационен паспорт е нарушение на човешките ни права

| обновено на 26.02.21 в 10:51
Снимка: БГНЕС

Вчера имаше, днес няма, и утре няма да  има – ваксини.  До кога, отговорът е мъглив. Точно когато Зелените коридори доказаха, че само  липсата на  удобна организация за хората ги е възпирала от имунизация, и хоп, когато трябваше да стигнат за всички желаещи, те  изчезнаха. 

И какво да кажем в този случай, че това е защото е „българска работа“, или защото е „европейска работа“ ? 

И още въпроси за ваксинацията към д-р Антония Първанова, бивш депутат и евродепутат и експерт по обществено здраве и здравна политика.

Д-р Първанова каза, че с ваксините стана това, което става с управлението на цялата епидемия от самото начало до днес. По думите й положението е "пълен хаос", защото се избягва работата със специалисти лекари по темата, а се включват лекари хирурзи и политици.

"Забавянето на ваксините е комплексно, всичко започва с поръчката от самото начало, в България сме поръчали най-много ваксини от "АстраЗенека", близо 4,5 млн. дози, защото има връзка между представителката на фармацевтичната компания за България и евродепут от ГЕРБ, това не е случайно. Тази ваксина е ефективна от 18 до 55 години, за разлика от другите ваксини, и това е доказано", посочи д-р Първанова. По думите й трябваше да сме предвидили от кои ваксини, какво количество, както и да има постоянен поток от производителите.

"Тези, които получиха първа доза, сега няма за тях втора доза, ето до къде стигнахме", каза още Първанова. Тя уточни, че в Европа хората са получавали дори СМС за ваксиниране, където е посочен местният клон и няма напрежение. 

"Заболелите и у нас, и в ЕС, и във Великобритания са приблизително еднакъв брой през последните три месеца, само че при тях има по-малко починали хора от Ковид-19", посочи още д-р Антония Първанова. Тя смята, че мерките у нас не са адекватни и има наложен хаос.

"Ковид -19 е въздушно-капкова инфекция, и тя се разпространява в цялото помещение, дори може до 38 метра се разпространи, какви два метра дистанция", попита още експертът по обществено здраве в интервюто за програма "Точно днес". Тя каза, че болните са сред населението и не спряха да се движат, и само 18% от хората със симптоми спазват мерките, това сочат последните изследвания. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09