Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Титла №19 за Новак Джокович!

Световният №1 Новак Джокович е новият шампион от Откритото първенство на Франция "Ролан Гарос". На финала сърбинът се наложи с 3:2 сета над Стефанос Циципас, като при това направи обрат - 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 след повече от 4 часа игра. За Джокович това е втора титла от френската столица и общо 19-та от турнири от Големия шлем. Той стана и първият в историята, който има поне по два трофея от всички надпревари от Шлема. За Циципас пък това беше първи Мейджър финал, но гръцкият тенисист остана на сет от мечтания триумф. 

Финалът започна с продължителен сервис-гейм на Циципас, в който гръцкият тенисист трябваше да спасява 2 точки за пробив. Той обаче се справи и не позволи да загуби подаването си още на старта. В следващите минути играта беше равностойна и геймовете вървяха с предимство на сервиращия. Драмата дойде в края на сета. Посрещайки при 5:4, Циципас стигна до сетбол, но Джокович спаси подаването си. Нещо повече, в ответния гейм сърбинът проби и поведе с 6:5, като получи правото да сервира за сета. Вместо това обаче неочаквано последва нов пробив и сетът влезе в тайбрек. В него Циципас поведе с 4-0 точки, но Джокович първи стигна до сетбол при 6:5 в своя полза. Следващите 3 точки бяха за Циципас, като по този начин той си осигури първия сет. 

През втората част надмощието на гръцкият талант беше видимо и след два пробива на сметката си той се наложи с 6:2 гейма, доближавайки се само на сет от така мечтания триумф в Париж. 

В третата част силите на корта се промениха. В четвъртия гейм, след близо 10-минутна битка, Джокович успя да реализира петата точка за пробив и поведе с 3:1. До края сърбинът не позволи на Циципас да върне брейка и след успех с 6:3 върна интригата в мача. 

Преди началото на четвъртата част Циципас взе медицински таймаут и очевидно изпитваше физически дискомфорт в областта на гърба. Това оказа ефект върху представянето му и за 10-ина минути Джокович поведе с 4:0 гейма, след което взе и сета с 6:2, вкарвайки финала в решаващ пети сет. В него Ноле първи нанесе удар за преднина с пробив за 2:1 гейма, след което до края на срещата не допусна рибрейк.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
България с престижно равенство срещу, Словения

Бългалия направи 1:1 като гост на Словения

Словения и България завършиха при резултат 1:1 в приятелски мач на стадион "Стожице" в Любляна. Илиан Илиев направи шест промени по състава си спрямо контролата с Румъния в Букурещ, завършила 0:0, като дебют с националната фланелка направи футболистът на Славия Ертан Томбак. Срещата започна отлично за родните национали, като още в третата минута Кирил..

публикувано на 08.06.24 в 22:41
Снукър шоуто бе незабравимо

О‘Съливан победи Хигинс в снукър шоу в "Колодрума"

Рони О’Съливан победи Джон Хигинс в демонстративен мач по снукър пред над 1000 зрители в пловдивската зала „Колодрума“. Седемкратният световен шампион О’Съливан надделя с 5:3 фрейма.  Преди същинското шоу, звездите изиграха и един фрейм на двойки, като Велиан Димитров партнираше на О’Съливан, а Максим Костов бе в отбор с Джон Хигинс. Този дуел бе..

публикувано на 08.06.24 в 11:35

„Алтер его” - Шекспир не е девствена, комар и усмивки

„Шекспир не е девствена“ е новата книга на сатирика Сергей Трайков, който е редактор във вестник „Стършел“. Ще представим този еротичен роман, в който сатиричните прийоми са като рецепта от висшата кулинария!  В студиото ще прелети и един литературен комар - той ще възкръсне от актуалния сборник с разкази на поета, прозаика и..

обновено на 08.06.24 в 10:14
Александра Начева

Начева и Петрова са на финал на троен скок на ЕП

Александра Начева и Габриела Петрова от пловдивските СКЛА "Ботев" и СКЛА "Локомотив" се класираха за финала на троен скок на Европейското първенство по лека атлетика в италианската столица Рим. Световната шампионка за девойки до 20 години Начева постави личен рекорд при втория си опит - 14.29 метра, и завърши с най-добро постижение в пресявките...

публикувано на 07.06.24 в 13:55

Тунчев се завърна начело на "Арда"

Александър Тунчев подписа договор за две години и застава начело на "Арда" (Кърджали). Това стана на среща със спортния директор на клуба Ивайло Петков. Така Тунчев се завръща на "Арена Арда". Негов помощник ще бъде Веселин Минев, а в щаба му остават досегашните Антон Дончев (кондиционен) и Тодор Попов (треньор на вратарите). За Александър Тунчев..

публикувано на 07.06.24 в 09:44