Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската пенсионна система никога не е била справедлива

| обновено на 06.01.22 в 15:53

Правителството готви компенсации за всички пенсионери, чиято нова преизчислена пенсия заедно с добавката от 60 лева се окаже по-малка от това, което са получили през декември, когато добавката беше 120 лева.

В интервю за Радио Пловдив икономическият съветник към КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова припомни, че всъщност никога не е имало обещание за увеличаване на пенсията, като поясни, че 120 – те лева бяха добавка към пенсията, а не увеличение. 

"Затова от КТ „Подкрепа“ винаги сме настоявали да бъде направено преизчисление на пенсията, за да не се отнеме тази добавка. Това беше просто политическа заигравка първо от правитеството на ГЕРБ с 50 лева, а после в НС се получи надцакване кой ще даде повече еднократна добавка и от така наречените партии на промяната" 

Тя беше категорична, че тази заигравка с българските пенсионери не е трябвало да се допуска. "Затова сега се чудиха как да направят, така че българският пенсионер да не се ядоса като му отнемат добавката. Слава Богу, тези суми влизат в размера на пенсията и това трябва да е успокояващо за българския пенсионер, дори и да няма още 10 лева отгоре, защото вече никой не може да му отнеме тази сума в пенсията, дори да няма още увеличение отгоре". 

Григорова подчерта още веднъж, че доброто в случая е, че добавката се трансформира в самата пенсия и вече никой не може да я намали.

Тя коментира, че справедливост в българската пенсионна система нигога не е имало, няма и да има. Тя се мотивира с факта, че на пенсионерите се плаща това, което постъпи в системата. "А то идва от осигуровките. Т.е. докато осигуровките не бъдат увеличени, системата винаги ще е недофинансирана и ще се задъхва".

Подобен механизъм, според икономическия експерт, не е нов. "Той се прилага от мнозинството от европейските държави. Когато се направи опит за промяна обаче, бизнесът започва да плаче".

Ваня Григорова заяви, че правителството е направило отстъпление, като не е направила нито минимално увеличение на максималния осигурителния доход, а сега започва да съкращава и инспектори от Инспекцията по труда. "Кой тогава ще контролира недоросъвестноте работодатели", попита Григорова, като добави, че инспектори в цялата страна са крайно недостатъчни - едва 360 души.

Тя посочи, че над 58% от работещите в страната са в сивия сектор. "Работата в сивия сектор е в интерес на работодателите и работниците трябва да го разберат. Иначе песниите ще останат на такова ниско равнище. Ниските данъци позволяват едни пари да се скриват в черни каси и да се използват както и когато трябва. Така се стимулира корупцията и сивият сектор", посочи Григорова.

Тя коментира и ръста на инфлацията в страната, като заяви, че тя е резултат от драстичното увеличение на тока и газа. "Това са външни за нас фактори, което не можем да променим. Това, което можем да направим е да поставим в Брюксел въпроса за ограничаване на износа на електроенергия и се изключим от своодния пазар. Само така ще може да оцелее икономиката ни", добави Ваня Григорова.

Тя цитира енергийни експерти, според които стабилизация на цената на енергоидзточниците напролет е възможна, ако спре напрежението около Русия. Засега обаче това не се случва, каза в заключение Ваня Григорова,  икономически съветник към КТ „Подкрепа“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23