Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив по-скъпо парно от 1 юли с 23.26% и ток с 3.46%

Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда от 1 юли цените на топлинната енергия за битови нужди да нараснат средно с 39,26 на сто за цялата страна.

Предлаганата от Комисията промяна е значително по-ниска от исканията на енергийните дружества за увеличение средно със 123,58 на сто, посочва регулаторът.

След извършения регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел, за всяко от дружествата Комисията изчисли годишна индивидуална прогнозна цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1 юли 2022 г.- 30 юни 2023 г. 

Потребителите на "ЕВН България Топлофикация" ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лв./MWh, при сегашна цена 99,55 лв./MWh, което е увеличение с 23,26 на сто. 

Увеличението за електроенергията за клиентите на „ЕВН България Електроснабдяване“  ще е с 3,46 % В тези цени са включени цената на електроенергията и цените за мрежовите услуги. 

Основните причини за предлагания ръст на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният ръст на въглеродните емисии. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени. За дружествата в цялата страна тези два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия, посочват от КЕВР.

В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличиха почти четирикратно - от 45 лв./МВч до над 160 лв./МВч. През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират, посочват още от регулатора.


По публикацията работи: Марин Данев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово иска АДФИ да провери как се харчени парите в шест читалища

Община Карлово ще поиска Агенцията да държавна финансова инспекция да провери разходването на публичните средства на шест читалища, съобщи заместник-кметът на Карлово Данка Зидарова-Люртова.  Това ще стане, след като звено „Вътрешен одит“ в местната администрация ревизира читалищата в Клисура и в селата Иганово, Розино, Куртово, Соколица и..

публикувано на 31.05.24 в 14:15

Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда

С думите "Очаквам справедлива, но тежка присъда" Дебора Михайлова от Стара Загора влезе в залата на Пловдивския районен съд, където днес започна по същество делото срещу нейния насилник Георги Георгиев. В Пловдивския районен съд започва по същество делото "Дебора" "Шокът от станалото не е отминал, но не се притеснявам да разкажа всичко",..

обновено на 31.05.24 в 12:08

Пуснаха от ареста учителката, следствието в ДГ "Фантазия" продължава

Учителката от детска градина „Фантазия“ във Велинград, която вчера бе задържана за 24 часа, е освободена от ареста. Тя бе арестувана, след като в социалните мрежи бяха публикувани видеоматериали, на които се вижда как възпитателят удря и дърпа за косите дете.  По случая е образувано досъдебно производство., но към момента няма повдигнато обвинение...

публикувано на 31.05.24 в 12:08

90 акта и 220 фиша на шофьори при масирана акция в Пазарджик

Пазарджишката полиция състави близо 90 акта и издаде над 220 фиша при масирана акция за противодействие на престъпността в региона. Разкрити са общо 23 престъпления, като в арестите на районните управления с полицейско задържане от 24 часа са 6-има души. В акцията са проверени над 1200 шофьори и над 1100 моторни превозни средства...

публикувано на 31.05.24 в 12:02

Арменското училище в Пловдив чества своята 190-годишнина

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост тази вечер на 190-та годишнина от създаването на Арменското училище „Виктория и Крикор Тютюнджиян“. Честването е от 19.00 ч. на Античния театър. Програмата включва както изпълнения на вокалната група към училището, така и български и арменски танци и балет, а специални гост-изпълнители от Армения и..

публикувано на 31.05.24 в 09:09