Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците обсъждат ул. „Иван Вазов" да стане пешеходна зона

Проектът за превръщането на емблематичната улица „Иван Вазов“ в пешеходна зона бе предложен за обсъждане на общинските съветници на днешната сесия.

Мащабният проект за реконструкция на улицата бе представен от главния архитект на общината Димитър Ахрянов. В проекта на първо място се залага по повечето улици в т.нар. „Тютюнев град“ да има цялостна реконструкция на пътни и тротоарни настилки, заедно с подменени елементи от градското обзавеждане.

Ахрянов припомни, че улица „Иван Вазов“ е паметник на парковото изкуство и трябва да се съхрани максимално облика на средата. Основното на новия проект е, че се увеличава значително пешеходната схема в Пловдив. 

Факт е, че Пловдив разполага с най-дългата пешеходна зона в Европа. Арх. Ахрянов припомни, че паважната настилка е била поставена още от 30-те години на XX век.

Предстои да се реши кои сгради от улица „Иван Вазов“ се нуждаят от пряк автомобилен достъп, за да се премине към реконструкцията.

Общественото представяне е било още през 2020 година, като проектът е преработен и има новости. Между ул. „Авксентий Велешки“ и гарата ще има по-ниско ниво, като 12 метровата зона на пътното платно е намалена наполовина за автомобили и останалата част е за пешеходно и велодвижение.

Съветниците напомниха, че на улицата има две училища и там децата са водени и взимани от родителите с автомобили. "За тях ще има достъп от съседните улици и няма да се пречи на проекта за пешеходна зона", каза Ахрянов.

Владимир Темелков от „Съюз за Пловдив“ каза, че  ще внесат след разговори с кмета Здравко Димитров, предложението на сесия, което да касае превръщане на ул. „Иван Вазов“ в пешеходна зона. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българи пренасят хиляди кутии евтини цигари за чужбина

326 000 къса цигари и 25 кг тютюн, част от които с български бандероли, предназначени за изнасяне във Великобритания, иззеха служителите на митническия пункт на Летище Пловдив, съобщиха от Агенция „Митници“. Тютюневите изделия са открити в багажа на пътници при проверки на терминала от началото на годината до момента. Проверени са 145 полета..

публикувано на 10.06.24 в 11:26

ЕГ "Пловдив" е безапелационен отличник на матурите

Езикова гимназия "Пловдив" е с две първи места на задължителните матури в 12 клас. Гимназията отбелязва средна оценка, отличен 5.55 от ДЗИ по БЕЛ и отличен 5.59 на ДЗИ II, където зрелостниците са се явили на изпити по различни профилиращи предмети. Тази година от МОН не съобщиха национална класация на училищата, но по традиция Английската гимназия винаги..

публикувано на 10.06.24 в 11:15

Седем партии влизат в НС, шест от тях ще имат депутати в ЕП

ГЕРБ-СДС печелят изборите за Народно събрание с 23.%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан", партньор на БНР на вота, при извадка 98%. Втора политическа сила е ДПС с 16,5% резултат. Следват "Възраждане" - 14,6%, ПП-ДБ - 14,5%, БСП - 7,6%, "Има такъв народ" - 6%. Четирипроцентовата бариера..

обновено на 10.06.24 в 10:50

Изборите в област Пазарджик (обновява се)

Оспорвано и първото място след изборите за НС и ЕП в област Пазарджик, където ГЕРБ и ДПС се сменят като водачи. При обработени малко над 46% от потоколите на СИК  В избора на Народно събрание ГЕРБ води с 24.07%, на второ място е ДПС 23.92%. Следват "Възраждане" с подкрепа от 13.23%, ПП- ДБ с 9.9%,  БСП за България- 7.31% и ИТН с 5.38%.  С най-..

обновено на 10.06.24 в 10:49