Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е-здравеопазването във фокуса на научна конференция в Пловдив

| обновено на 01.12.22 в 06:34

Резултатите от Националната научна програма „Електронно здравеопазване в България (е-Здраве)“ на Министерството на образованието и науката ще бъдат отчетени днес и утре на конференция в Медицински университет – Пловдив. 

Програмата се изпълнява от консорциум от 7 партньорски екипа от Медицинския университет – София, Софийския университет, Българската академия на науките, Медицинския университет – Пловдив, Техническия университет – София, Медицинския университет – Плевен и Тракийския университет – Стара Загора.  

„Електронно здравеопазване в България“ се разработва в отговор на задачи, поставени от Министерството на здравеопазването, и за нуждите на обществото. Общата цел на програмата е подобряване качеството и своевременността на медицинската помощ при оптимизиране на разходите за информатизираните дейности и намаляване на натоварването на медицинския персонал с технически и с административни задачи. 

В началото на конференцията проф. Димитър Чаръкчиев, координатор и председател на Управителния съвет, ще представи научната програма.

 Ще бъдат представени демонстрации напрототип на автономна система за разпознаване реч от медицински документи (медицински диктофон), на компютърна информационна система за регистриране, съобщаване и отчет на заболели от заразни болести, на регионална система за архивиране и обмен на образи (PACS)и др.  

Включени са 100 лечебни заведения от доболничната и болнична помощ, както и наблюдение на 13 иновативни лекарствени продукта.

Интервю с проф. Димитър Чаръкчиев можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Глобиха с 2000 лв. младежа, снимал се да кара със 127 км/ч в Пловдив

21-годишният Митко Бошнаков, заснел се да шофира със 127 км/час по бул. "Цариградско шосе" в Пловдив, беше признат за виновен по бързо производство на Районната прокуратура.  След споразумение, одобрено от съда, му е наложено административно наказание - глоба от 2000 лева.  Лишен е и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 1..

публикувано на 10.06.24 в 14:07

Санкционираха млад шофьор, дрифтил в Смолян

22-годишен шофьор е глобен с 3 000 лв и отнета книжка за една година след дрифт в Смолян. Младият мъж е установен след сигнал на гражданин, че извършва опасни маневри на кръстовище, образувано от улиците „Петър Берон“ и „Станевска“ в областния град с лек автомобил.  След проверка е издадена заповед за прилагане на принудителна административна мярка –..

публикувано на 10.06.24 в 13:57

Окончателно: ГЕРБ-СДС изпревари в Пловдив ПП-ДБ с 8%, "Възраждане" са трети

100% от изборните протоколи в Пловдив-град са вече обработени. ГЕРБ-СДС почели с 27.22%, като ПП-ДБ е с резултат – 19.14 на сто. С малко над 3 процента трета политическа сила в града е Възраждане. Има такъв народ получава 7,14 процента.  С резултат от 6,62 на сто Величие изпреварва БСП, която получава 5,99 на сто. ДПС получава малко над 4..

обновено на 10.06.24 в 13:14

Китайска компания строи завод за автомобилни части в ТИЗ

Зам.-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов връчи  сертификат клас „А “на Ченг Си, мениджър в  китайската компания Зи Ес Юръп, която изгражда завод за автомобилни части в Тракия икономическа зона.  „Само през миналата година в Министерството на иновациите и растежа сме сертифицирали 4 проекта в района около Пловдив на обща стойност..

публикувано на 10.06.24 в 13:11

В Пловдив-област изборите 2 в 1 печелят ГЕРБ-СДС, "Възраждане" е на второ място

При 99,63% обработени протоколи в област Пловдив вотът на Народно събрание печели ГЕРБ-СДС с 25,61%. На второ място е партия "Възраждане" с 16,63 процента от гласовете. С почти равна подкрепа са следват ПП-ДБ с 10,94% и БСП за България с 10,77%.  ДПС е на пета позиция с 9,06%, ИТН с 6,66%. новата партия, която влиза в парламента –..

публикувано на 10.06.24 в 13:00