Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи спряха работата на местния парламент в Пловдив

| обновено на 19.12.22 в 11:03
2
Снимка: Димитър Владимиров, Радио Пловдив

Заради протест на пловдивчани днешната сесия на Общинския съвет бе прекъсната за един час. До безпрецедентното решение се стигана след като протестиращите освиркаха общинкките съветници. 

С възгласи „Оставка!“ недоволните граждани изразиха протеста си, че точката за собствеността на Панаира не е преместена като втора в дневния ред на съветниците.

"Точката за панаира трябваше да е първа, хората са тук заради Панаира, а те се въздържаха. Всеки път една и съща група са въздържа при гласуването да не се застроява парка, да не се раздава поредния имот на безценица, а когато дойде момента за даден имот да се продаде - всичките незнайно как са "За"! И това е всеки път! Целта сега на тия точки е да останат 13-а - 14-а, и присъстващите сега хора да си тръгнат, повечето са на работа и всичко да си отиде, да няма никакво напрежение,  залата да е празна, когато ги гласуват тия неща!"

Преди това протестиращите се събраха пред сградата на Общинския съвет и настояха за оставката на кмета Здравко Димитров. След това влязоха в залата на съвета и солидарно всички поискаха да останат на заседанието на съветниците.

Във втория звуков файл можете да чуете какво казаха адвокат Тони Стойчева, организатор на протеста, и украинката Наталия Елис от „Втори дом", където са настанени украинските бежанци.  Тони Стойчева обясни с какви мотиви искат оставката на кмета Здравко Димитров : 

"Нося предизборната програма на Здравко Димитров и съм подчертала всичко, което той не е изпълнил в този мандат, а е обещал. Той не е изпълнил почти нищо! От 30 страници програма ние му пишем "Слаб -2", тъй като няма изпълнено почти нито едно предизборно обещание!  Включително посочените като приоритетни за него инфраструктурни проекти, към настоящия момент не е реализиран нито един от тях!" 

Тук сме заедно с нашите майки с деца,  защото много се вълнуваме какво  ще се случи днес - каза и украинката Наталия Елис , активистка  от „Втори дом":

"Чакаме да видим как ще гласуват, ще има ли удължаване на нашият престой и много се надявам, че от днес ще спим спокойно и ситуации като в петък няма да се случват повече, поне до края на войната. Всеки месец ще ходя на сесиите за да видя какво се случва!"

Протест преди началото на сесията на ОбС-Пловдив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ГЕРБ-СДС са първи в Пазарджик при 28.61% обработени протоколи

Първа политическа сила в Пазарджик е ГЕРБ-СДС следвана от Възраждане при 28.61% обработени протоколи. 25.18% от избирателите са гласували за ГЕРБ-СДС, а за партията на Костадин Костадинов – 15.61%. Веднага след тях ДПС - 13.53, след тях се нареждат ПП-ДБ с 11.62% , БСП за България 8,36%, ИТН – 6.43%, МЕЧ – 4,56%. Малко над чертата с 4.36% са..

обновено на 10.06.24 в 06:40

ДПС води в Смолян при 42% обработени протоколи

ДПС е първа политическа сила на парламентарните избори в Смолян при 42,75 % обработени протоколи. Тя води на ГЕРБ-СДС с близо 12% разлика.  За партията, ръководена от Делян Пеевски и Джевдет Чакъров  своя вот в Смолян са дали 36.99% от гласоподавателите, а за партията на Бойко Борисов – 24.58%. Трети, далеч зад първите две политически сили, се..

обновено на 10.06.24 в 06:40

Десетокласниците се явяват на НВО по БЕЛ

5294 ученици в 10 клас от Пловдив и областта ще се явяват днес на НВО по български език и литература.  Началото на изпита е от 11 часа. Причината е проведените избори 2 в 1, и на училищата с изборни секции е нужно време да подготвят стаите и да организират провеждането на изпита. В 81 училища от Пловдив и областта ще се провежда национално..

публикувано на 10.06.24 в 06:37

Зам.-министър Якимов открива китайско предприятие в ТИЗ

Зам.-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов ще връчи в сертификат клас „А “на представители на китайската компания Зи Ес Юръп за инвестицията и в Тракия икономическа зона (ТИЗ).  На церемонията ще присъства и посланикът на Китай у нас госпожа Дай Цинли.  Китайската компания изгражда високотехнологичен завод за алуминиеви части за..

публикувано на 10.06.24 в 06:32