Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив прие апорта на акциите на Варна в Пълдин туринвест

Съветниците гласуваха "за" Община Пловдив да приеме акциите на Варна в "Пълдин туринвест" и така квотата на Георги Гергов в Международния панаир нарастна на 79 процента. "За" решението гласуваха 28 съветници -  всички от БСП и ГЕРБ, Али Байрам от ДПС и двама от БЗНС "Ал. Стамболийски".

Така Георги Гергов получава контролния пакет акции в Панаира. Добромира Костова от ДБ коментира, че  Гергов става едноличен собственик на Международния панаир в Пловдив и ще може да го ликвидира, ако пожелае. 

Общинските съветници гласуваха увеличението на капитала на дружеството явно, а не поименно, както бе предложено от Кауза България.

С този вот местният парламент упълномощава представителя Ясен Михайлов да гласува на Общото събрание на акционерите за апорта на община Варна в "Пълдин туринвест". Предложението на кмета Здравко Димитров беше да не се допуска увеличение на капитала с мотив, че по този начин участието на община Пловдив в смесеното дружество се намалява от 25 % на 22, 9 на сто. 

Преди гласуването Николай Радев от "Автентична лява БСП" предложи да бъдат подкрепени всички точки от общото събрание на акционерите на Международния панаир, за да може с квотите на двете общини Пловдив и Варна да имат по-голямо влияние в дружеството "Пълдин туринвест". 

След това 28 съветници гласуваха представителя на Община Пловдив в Общото събрание на "Пълдин туринвест" да задейства блокиращата квота.

Според Веселина Александрова, председател на групата на ДБ, така съветниците са сътворили юридически казус. Тя обаче смята, че има шанс Панаирът да бъде спасен. "Затова кметът Здравко Диимитров да оспори решението, което ще вземе на Общито събрание на "Пълздин туринвест" на 9 януари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Държавата ще осигури дофинансиране за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54
проф. Христо Матанов

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост. Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор  митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката..

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас

В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб.  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и..

публикувано на 28.05.24 в 09:59

По международните стандарти сме за тройка на матурата по БЕЛ

50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език. Това показва анализът след края на инициативата, в която участваха предимно младежи, но и хора от всякакви възрасти. „Средният..

публикувано на 28.05.24 в 09:46