Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха грипна ваканция в Пловдив и областта

Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

Учениците от Пловдив излизат в грипна ваканция от 25 януари, сряда. Това обявиха от Областния оперативен щаб. Ваканцията ще продължи до следващия вторник, 31 януари, а тъй като от 01 февруари започва междусрочната ваканция, те ще са в клас чак на 06 февруари.

Ваканцията е обявена заради нарастващия брой на болни от остри респираторни заболявания и грип тип А, съобщиха от Щаба.

Най - много са болните в общините Садово, Куклен и Брезово, където отсъстващите от занятия са над 20.6%.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Сийка Димчева обяви, че има подем в заболяванията при учениците и учителите, в сравнения с миналата седмица, както и наличие в пробите на грип, тип А.

Антоанета Кръстанова от РУО-Пловдив заяви, че времето от една седмица преди края на срока, няма сериозно да повлияе на оценките на учениците. Двете седмици ще бъдат граница за това - заболеваемостта да намалее и да избегнем пика, каза още Кръстанова.

Стана ясно, че противоепидемичните мерки, които са в сила още отпреди седмица, се удължават до края на януари. 

Даниела Николова, заместник-областен управител обяви, че в лечебните заведения има свободни легла, и няма необходимост от разкриване на нови. Болните имат смесена инфекциозна патология, уточниха лекарите.
По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три дни педиатри извършват безплатни консултации за деца

Безплатни консултации за деца ще се проведат на 29, 30 и 31 май от 8 до 17 часа в  педиатричното отделение на пловдивската болница "Централ Хоспитал".  Кампанията "Отворени врати" е посветена на 1 юни – Международния ден за защита на децата, съобщи началникът на отделението д-р Анелия Балабанова.  Педиатрите са на разположение за консултации..

публикувано на 29.05.24 в 06:50

Карловски кметове блокират пътища заради възстановяването от наводнението

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от наводнението през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново, ще затворят днес следобед за един час Подбалканския път и прохода Троян – Кърнаре.   Кметове от Карловско готвят блокада на възлови пътища Те настояват държавата да..

публикувано на 29.05.24 в 06:18

Мъж загина при пожар в Първенец

45-годишен мъж загина при пожар в пловдивското село Първенец. Сигналът е подаден на обед, като към адреса са насочени екипи на спешната помощ, на полицията и на пожарната. След приключване на гасителните действия е открито безжизненото тяло на собственика на къщата. От първоначалния оглед се предполага, че запалването е възникнало от битов..

публикувано на 28.05.24 в 17:15

След поредната стрелба по автобус искат премахване на опасната спирка в "Тракия"

Общината да определи друга последна спирка за автобусите по линия №9 в микрорайон А12 в „Тракия“. За това настояват от ръководството на превозвача, чийто автобус беше обстрелван с въздушна пушка вчера вечерта. Това е пореден случай, при който се стреля по градски рейс в Пловдив. Инцидентът с автобуса стана около 18:20 ч. вчера, съобщиха от..

публикувано на 28.05.24 в 14:48

Нова екопътека посреща туристи в община Чепеларе

Туристическата пътека „Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска“ е реализирана по идея и от директора на Музея на родопския карст Марин Господинов. Кръговият маршрут започва от разклона за стария път за с. Левочево и е с обща дължина около 9 километра. Той е лек и приятен за разходки,..

публикувано на 28.05.24 в 13:38

Свързани новини

От днес Пловдивска област е в грипна епидемия

От днес Област Пловдив е в грипна епидемия заради ръста на грипни и респираторни заболявания. Временните противоепидемични мерки се въвеждат до 30 януари.  Учебният процес поне за сега няма да се преустановява понеже заболеваемостта сред учениците все още е ниска. Решението е на областния оперативен щаб.  По данни на РУО учениците,..

обновено на 19.01.23 в 12:06